- Kocaeli'nde dağıtılan 80 bin laptop, tablete tecrübe olacak

Adsense kodları


Kocaeli'nde dağıtılan 80 bin laptop, tablete tecrübe olacak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sümeyra
Mon 9 January 2012, 09:19 am GMT +0200
Kocaeli'nde dağıtılan 80 bin laptop, tablete tecrübe olacak



Devlet Fatih projesi kapsamında okullara tablet bilgisayar dağıtmaya hazırlanırken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iki yıldır ilköğretim 6. sınıflarda bilgisayar projesi uyguluyor. Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, öğrencilere 80 bin dizüstü bilgisayar verdiklerini belirtiyor. Aileler ve öğrenciler, dizüstü bilgisayar dağıtımından memnun.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Fatih projesi kapsamında öğrencilere vereceği tablet bilgisayarlarının artılarının ve eksilerinin tartışıldığı bir dönemde Kocaeli'nde 2 yıldır ilköğretim 6. sınıf öğrencileri laptop bilgisayar kullanıyor. Son iki yıldır 53 bin dizüstü bilgisayar dağıtılırken bu yıl 27 bin dizüstü bilgisayar daha öğrencilere verildi. Kocaeli'nde edinilecek tecrübe, tablet bilgisayarlar için de önemli bir bilgi birikimi sağlayacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, öğrencilere dizüstü bilgisayar dağıtımıyla ilgili olarak, "Bilişim teknolojilerine yatırım yaparak, bu alanda ilk olma ayrıcalığını kazandık. Model kent olduk." dedi. 2009 yılında, her öğrenciye bilgisayar vermeye başladıklarını söyleyen Karaosmanoğlu; "Hedeflerimiz doğrultusunda 2009 yılında 26 bin, 2010'da 27 bin bilgisayarı çocuklarımıza teslim ettik. Bu sene de 27 bin bilgisayarı daha 6'ncı sınıf öğrencilerimize verdik. Toplam 80 bin bilgisayar, çocuklarımızla buluştu." diye konuştu.

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ise Büyükşehir Belediyesi tarafından ilköğretim okulu öğrencilerine dağıtılan dizüstü bilgisayarların eğitime büyük katkısı olduğunu dile getirdi. İspirli, "Bilgisayar kullanan çocukların özgüveni arttı, teknolojiyi çok iyi kullanma yetenekleri gelişti." dedi. İspirli, "İlköğretimde öğrenim gören 200 bin öğrencimiz var. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıl boyunca bu öğrencilerimize laptop dağıtacak. Bu yıl verilenlerle birlikte rakam 80 bini buldu. Bu dağıtım iki yıl daha devam edecek. Dağıtım tamamlandığında ilköğretimdeki öğrencilerimizin büyük çoğunluğu bilgisayara kavuşacak." diye konuştu. Öğrencilere verilen dizüstü bilgisayarlar, garanti kapsamında tamir ediliyor. Çalınmaya karşı tedbirler de alınmış. Buna göre öğrencinin her 10-15 günde bir şifresini güncellemesi gerekiyor. Çalındığı takdirde şifre güncellemesi yapılmazsa bilgisayar kendi kendine kapanıyor. Bilgisayarlarda ayrıca kötü amaçlı kullanımları engellemek için filtre programları da mevcut.

AİLELER MEMNUN

Bilgisayar alan binlerce öğrenciden biri olan 30 Ağustos İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Koç, "Kendime ait bir bilgisayarım olduğu için çok mutluyum. Bilgisayar sayesinde derslere olan ilgim daha da arttı. Bütün derslerimi bilgisayarda eksiksiz tamamlayabiliyorum." ifadelerini kullanıyor. Ömer Faruk Koç'un babası Şenol Koç ise, "Çocuğumun ders başarısında gözle görülür bir artış oldu." diyor. 6'ncı sınıf öğrencisi Hilal Uçar da bilgisayarın e büyük kolaylık sağlayacağını ifade ediyor.

Öğrenciye göre tasarlandı

Beş yılın sonunda toplam 130 bin 6. sınıf öğrencisine ulaşması hedeflenen BilgePisi'ler dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. BilgePisi'ler, 40 cm yüksekliğe kadar düşmelere ve klavye üzerine sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı olarak tasarlandı. Intel® Atom® işlemcisi bulunan bilgisayarda 160 GB hard disk ve 1 GB RAM bulunuyor. 10.1 inç büyüklüğünde ekrana sahip olan bilgisayarlar üzerinde kablosuz iletişim için tümleşik ağ kartı, tümleşik ses kartı, 1.3 mega piksel dâhili kamera, hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Windows 7 işletim sistemine sahip olan BilgePisi'de öğrenci isterse kendisi sistemi yeniden yükleyebiliyor. Bilgisayarlarda lisanslı İngilizce-Türkçe sözlük bulunuyor.



ZAMAN