- Klorlu su ile abdest alınır mı?

Adsense kodları


Klorlu su ile abdest alınır mı?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Sun 26 March 2017, 03:54 pm GMT +0200
Klorlu su ile abdest alınır mı?

- İlaç hükmünde olarak suya katılan bu tür katkı maddeleri suda kalıcı bir değişiklik yapmadığından ve bu maddeler esasen necis olmadığından suyun kullanılmasında bir sakınca yoktur. Klorlu su ile alınan abdest ve gusül geçerlidir.

Bunu çamura temas eden suyun renginin bulanması ile su niteliğini kaybetmemesine benzetebiliriz.

Nitekim, dört mezhebin ittifakıyla -azlığından dolayı suyun keyfiyetini değiştirmeyen- temiz bir şeyin suya karışması suyun pak ve paklayıcı vasfını ortadan kaldırmaz. Mesela suya ağaç yaprağı, geçtiği arkın kenarlarında bulunan bitkilerin karışması veya toprak düşmesi gibi sakınması zor olan şeylerden ötürü su temizleyici vasfını kaybetmez. (bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhiye, 39/365)

Eğer suya karışan ve karıştıran temiz bir nesnenin sudan uzak durdurulması mümkün olduğu halde karışmışsa, bu konuda alimler arasında farklı yorumlar vardır:

- Hanefilerin (ve Hanbelilerin bir) görüşüne göre, sudan uzak tutmak mümkün olan süt, zaferan, sabun gibi nesnelerin değiştirdiği bir su da hem pak hem paklayıcıdır. Ancak karışan madde, suyu su olmaktan çıkarmışçasına değiştirmişse artık bu su temizdir fakat temizleyici değildir. (bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhiye, 365-366, el-Fıkhu’l-İslami, 1/227)

- Şafii, Malikilerin (ve Hanbelilerin diğer bir) görüşlerine göre, böyle bir su temizdir, fakat temizleyici değildir. (a.g.y)

- Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, -soruda özellikle söz konusu edilen- Şafii mezhebindeki fetvaya göre, suyun ondan uzak tutulması mümkün olmayan ağaç yaprağı, geçtiği arkın kenarlarında bulunan bitkilerin veya toprak karışmasıyla suyun rengi, kokusu gibi vasıfları değişse bile yine bu su hem pak hem paklayıcıdır. (bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhiye, 367; el-Fıkhu’l-İslami, 1/229)

Klordaki  temizlik gerekçesi, sağlık açısından onun suya karışmasını zımnen zorunlu kılmıştır.

Kaldı ki, Klor suyun vasıflarını değiştirmez belki kendi kokusunu suda belli eder. Bu ise, zarar vermez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

ceren
Sun 26 March 2017, 07:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Klorlu su ile abdest almak sakincali değildir.Cunku klorlu su necis degildir.Rabbim razi olsun bilgilerden...

HALACAHAN
Sun 26 March 2017, 11:31 pm GMT +0200
Aleykum selam Sakıncalı olmayan bir durum imiş Allah paylasim icin razi olaun

Sevgi.
Sun 26 March 2017, 11:38 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Klorlu su ile abdest almada bir sakınca olmadığı belirtilmiş. Mevlam bizleri doğruca abdestini alıp hakkıyla Namaz kılanlardan eylesin inşaAllah. Amin ecmain

Bilal2009
Mon 27 March 2017, 06:32 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin abdestini ve namazını dosdoğru eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Mustafa/Samed
Mon 27 March 2017, 02:14 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Klorlu su ile abdest alınabilirmiş. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

RAMAZAN 7/D
Mon 27 March 2017, 02:48 pm GMT +0200
Ve Aleykum Selam . Klorlu su abdest veya gusle engel değildir . Vesilenizle öğrenmiş olduk