- Kıyası Bilmek

Adsense kodları


Kıyası Bilmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Mon 13 August 2012, 01:58 pm GMT +0200
5- Kıyas'ı Bilmek

İmam Şafiî'ye göre içtihad, bütün şekil ve metodlarıyla kıyas'ı bilmektir. Şafiî, daha ile­ri giderek, "içtihad kıyas"tir der. Bu itibarla müctehid, doğru kıyas'ın metodunu bilmeli­dir. Bu sayede o, hüküm ifade eden nass'lardan istinbat edilen esasları öğrenmiş olur. Bu esaslar ona, içtihad ettiği konuya en yakın olan nass'ı seçme imkânını sağlar. Kıyas'ı bilmek, şu üç şeyi bilmeyi gerektirir:

a- Kıyas için asi olan naslarla bu nassiann ifade ettiği hükümlere esas teşkil eden ve fer'in hükmünü asl'a baağlayan illetlerin bi­linmesi.

b- "Taaddî (sirayet) etmediği sabit olan bir şey üzerine kıyas yapılamaz" prensibi gibi kıyas'la ilgili kaidelerle kıyas'a temel teşkil eden ve/er'i asl'a bağlayan illetin vasıfları­nın bilinmesi.

c- Önceki müctehidlerin hükümlerin illetleri­ni ortaya koymada ve hükümler için esas ola­rak kabul edip bir takım fıkhî hükümler çıka­rırken dayandıkları vasıfları tesbit etmede başvurduklan metodlarm bilinmesi.

el-Esnevî, müctehid açısından kıyas'ın bilin­mesi konusunda şöyle söyler: "Müctehid'in kıyâs'ı ve kıyas için muteber olan şartları bil­mesi gerekir; çünkü bu, bir içtihad kaidesi ve sayısız hükümlerin açıklanmasına götüren bir yoldur." (Şerhu Minhâci'l-Usûf).