- Kişinin Çocuklarından Birine Fazla Bir Şey Bağışlaması

Adsense kodları


Kişinin Çocuklarından Birine Fazla Bir Şey Bağışlaması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 10 November 2011, 08:20 pm GMT +0200
33. Kişinin Çocuklarından Birine Fazla Bir Şey Bağışlaması

39. Nu'man b. Beşir (r.a.)'den: Babam Beşir, beni Resûlullah (s.a.v.)'a götürdü ve:
«— Ben şu oğluma kölemi bağışlamak istiyorum» dedi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.):
«— Her çocuğuna bunun gibi bir hibe verdin mi?» buyur­du. Beşir:
«— Hayır» diye cevap verdi. Resûlullah (s.a.v.) de:
«— Bundan vazgeç»[48] buyurdu.[49]
 
40. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in hanımı Hz. Aişe (r.a.) der ki: Ebû Bekir es-Sıddık (r.a.), Gâbe denilen yerde bana toplanacak yirmi vesk[50] hurma hibe etti. Öleceği zaman (babam) Ebû Bekir şöyle
dedi:
«— Kızım vallahi ölümümden sonra senin zengin olmanı her­kesten daha çok isterim. Fakir olmana da çok üzülürüm. Sana top­lanacak yirmi vesk hurma bağışlamıştım. Şimdiye kadar topla­dıkların senin. Fakat onlar bugün varis malı olmuştur. Senin iki erkek ve iki de kız kardeşin var. Geri kalanı, Allah'ın kitabına uy­gun olarak aranızda paylaşın.» Ben derim ki:
«— Babacığım vallahi, şu ve şu kadar da olsa onu (varislere) bırakırım. Kız kardeşlerimin biri Esma, diğeri kim?» Babam Ebû Bekir:
«— Harice'nin kızının karnındaki çocuktur. O çocuğun kız ola­cağını sanıyorum»[51] cevabını verdi.[52]
 
41. Ömer b. Hattab (r.a.) şöyle dedi: Neden çocuklarına bağış­ta bulunan kişiler sonradan yaptıkları bağışı vermiyorlar? Oğlu ölen biri, malım elimde, onu hiç kimseye bağışlamadım» der. Eğer kendisi ölmek üzere olsa «o mal oğlumundur. Ben o malı oğluma bağışlamıştım» der. Bağışta bulunan kimse, vereseler bırakarak ölür, bağışlanan da o Ölünceye kadar bağışı teslim almazsa, bu ba­ğış hükümsüz olur.[53]



[48] Buradaki yasak, cumhura göre vucub değil, mendupluk ifade eder. Baba İçin çocuklarından birine diğerinden daha fazla hibe etmesi tenzihen mek­ruhtur. (Kastalânî, İrşadus-Şarî, c.4, s.343).
[49] Buharî, Hibe, 51/12; Müslim, Hibât, 2473, no: 9; Şeybanî, 807.
[50] Bir vesk 60 sa'dır. Bir sa\ 1040 dirhemi örfiye eşittir. 1040 dirhemi örfi, yaklaşık 3.333 kg.'dır. Böyle olunca 20 vesk yaklaşık 4 ton.
[51] Bir kısım fakihler, Ebû Bekir (r.a.) bir rüya görerek Habibe binti Haricenin karnındaki çocuğun kız olacağına yorumladığını söylemişlerdir. Ebû Be­kir görüşünde isabet etmiştir. (Bâcî, el-Munteka, c.6. s. 104).
[52] Şeybanî, 808.
[53] Çotuk büyükse, vacib ya da efdal olan, bu çocuk bir yabancı gibi itibar edil­diğinden, büyük çocuğun hibe eden babasının elinden hibeyi teslim alarak sahip olması gerekir. Eğer çocuk küçükse hibe, onun adına muhafaza ede­cek emin birine verilir, (liâcî, el-Münteka, c. 6, s. 104).

sumeyye
Wed 8 October 2014, 03:49 pm GMT +0200
s.a.. , günümüzde de çok önem içeren konulardan birisi..Anne - Babanin çocuk ayirimi yapmamasi gerektigini ve mal verirkende esit birakmasi gerektigini anliyoruz.Rahman c.c adaletli olanlardan eylesin.