- Kişinin Bütün Malını Tasadduk Etme Ruhsatı

Adsense kodları


Kişinin Bütün Malını Tasadduk Etme Ruhsatı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Thu 10 November 2011, 05:59 pm GMT +0200
40. Kişinin, Bütün Malını Tasadduk Etme Ruhsatı


 

1677. ...Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre o, şöyle de­miştir.Resûlullah (s.a.)'a:

Ya Resûlullah; Hangi sadaka daha faziletlidir? dedim. O (s.a.) da:

"Fakirin gücünün yettiğidir. Bakmakla yükümlü olduğun kim­selerden başla" buyurdu.[333]

 

Açıklama
 

Sadakanın daha faziletli oluşundan maksat, sevabının daha çok olmasıdır "cuhd" kelimesi, imkân ve güç, "el-Mükıll" kelimesi de az malı olan fakir anlamında .kullanılmıştır.

Sevabı en çok olan sadaka fakirin güç yetirebildiği ve zorlanarak ver­diği sadakadır. Bu sadaka az da olsa zenginin zorlanmadan verdiği çok olan sadakadan daha sevablıdır. Nitekim Nesâî'nin Ebû Hüreyre (r.a.)'den merfû olarak rivayet etmiş olduğu bir hadiste şöyle buyuruim aktadır: "Bir dirhem, yüzbin dirhemi geçti.” (Oradakiler): "Nasıl?" dediler. Resûlullah (s.a.):

"Bir adamın iki dirhemi olur da birini tasadduk eder. Bir başka adam malının bir tarafına gider de ondan yüz bin dirhem alıp onu tasadduk eder" buyurdu.

Böylece Resulullah (s.a.) iki dirheminden birini tasadduk edenin ala­cağı sevabın, geniş servetinin bir ucundan yüz binleri alıp sadaka verenin alacağı sevabı geçeceğini bildirmiştir.[334]

 

Bazı Hükümler
 

1. Sabırlı çalışkan ve Cenâb-ı Allah'a tevekkül eden kimselerin bütün mallarını tasadduk etme­leri, mekruh değildir. Ama böyle olmayanların kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ihtiyaç duydukları şeyleri, sadaka olarak ver­meleri mekruhtur. Âlimler bu babta geçen hadislerle bir önceki babta ge­çen hadislerin aralarım bu şekilde bulmuşlardır.

2. Sabırlı fakirin sadakası az da olsa, zenginin çok olan sadakasından daha faziletlidir. Çünkü fakir şiddetli ihtiyacına rağmen nefsiyle mücâdele etmiş ve zenginin katlanmadığı bir meşakkate katlanmıştır.[335]

 

1678. ...Eşlem (r.a.)'den; demiştir ki: Ömer b. el-Hattâb'ı şöyle söylerken işittim:

Resûlullah (s.a.) bir gün bize sadaka vermemizi emretti. Bu (emir) bende mal bulunan bir zamana rastladı. (Kendi kendime) "bir gün Ebû Bekr'i geçersem işte bugün geçerim" dedim ve malımın yarısını getirdim. Resûlullah (s.a.):

"Ailene ne bıraktın?" dedi. Ben de:

Bu kadarını, dedim. Ebû Bekir de malının hepsini getirdi, sonra Resûlullah (s.a.) O'na:

"Ailene ne bıraktın?" dedi. O da:

Onlara Allah ve Resulünü bıraktım dedi. (O'na);

Bundan sonra seninle hiçbir şeyde asla yarışmam, dedim.[336]

 

Açıklama
 

Hadiste geçen  ifâdesindeki edatının nâfiye olma ihtimali olduğu gibi şartiyye olma ihtima­li de vardır. Terceme şartiyye olmasına göre yapılmıştır. Şartın cevâbı mah-zuf olup makabli ona delâlet etmektedir. Nâfiye oluşuna göre ise, tercemesi şöyle olur:

"Bugün Ebû Bekri geçeyim, (daha önce) hiçbir gün onu geçemedim.”

Hadis-i şerifte görüldüğü üzere Ebû Bekir (r.a.)'in bütün malını tasadduk etmesine, Peygamber (s.a.) karşı çıkmamış, bundan önceki hadis­lerde geçtiği üzere altın ve elbiseyi reddettiği gibi Ebû Bekr'in sadakasını reddetmemiştir. Çünkü Resûlullah (s.a.) onun kuvvetli imanını, güzel sab­rını ve Allah'a tevekkülünü biliyordu.

Bu hadis, sıhhati yerinde, akh başında, borçsuz ve varsa bakmakla yükümlü olduğu kimselerle beraber darlığa sabırlı olan bir kimsenin bütün malını tasadduk etmesinin caiz olduğuna delâlet etmektedir. Bu şartlardan birisi bulunmazsa, malın tümünü tasadduk etmek mekruh olur. Müstehap olan, malın üçte birini tasadduk etmektir. Cumhur, bu görüştedirler. İmam Mâlik ve Evzâî'ye göre, ancak malın üçte birini tasadduk etmek caizdir. Bütün malını sadaka olarak veren bir kişiye üçte ikisi iade edilir.

Hadis, sadakanın ve sadakaya teşvik etmenin faziletine, Hz. Ebû Be­kir ve Hz. Ömer'in üstünlüklerine, onların hayır işlemeye düşkünlüklerine delâlet etmektedir.[337]

 

[333] Nesâî, zekât 49; Darimî, salât 135; Ahmed b. Hanbel, II, 357; III, 412; V, 178, 179, 265.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/309.

[334] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/309.

[335] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/310.

[336] Tirmizî, menâkıb, 16.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/310-311.

[337] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/311.


HALACAHAN
Sat 23 July 2016, 12:00 am GMT +0200
Selamun Aleykum Fakir birinin verdiği sadaka zengin birinin verdiğinden daha develi imiş..Fakir dizinden tirnagindan arttırdığını paylaşırken zengin hiç zorlanmadan sadakasii verebiliyor..Bu sebeple fakirin sadakati daha değerli Rabbimizin katında ..inşaallah fakirde olsak zenginde olsak maddi olarak yapmamiz gerek ibadetlerimizi de hakkı ile yaparız..

Mevlüde
Sat 23 July 2016, 09:11 am GMT +0200
Aleykumusselam ve rahmetullah.tasaddukta da olcuyu muhafaza etmek lazm.ne cok verip muhtac kalmak ne de az verip cimrilik yapmak..ortasi bulunmali.

Yağmur Gmş
Sat 23 July 2016, 09:18 am GMT +0200
Bismillah...
Her şeyin ölçüsünü iyi yapmak güzeldir. Bu yüzden buna dikkat etmeli ve ölçüler uygun olmalıdır.

Bilal2009
Mon 10 October 2016, 06:43 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Rabbim bizleri malını Allah yolunda harcayanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Sevgi.
Mon 10 October 2016, 07:27 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlamız'ın verdiği tüm nimetlere şükredip onun Rızası için yolunda harcıyan kullardan oluruz inşaAllah. Amin ecmain

HALACAHAN
Mon 10 April 2017, 04:28 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
Sadakanın daha faziletli oluşundan maksat, sevabının daha çok olmasıdır

ceren
Mon 10 April 2017, 09:36 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbimin rizasi dairesinde yasayan ve malina rızkına bereket gelen kullardan olalim insallah...

RAMAZAN 7/D
Mon 10 April 2017, 11:22 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Sonda anlatılan hadise bir harp hazırlığında ikenki vakitte geçen bir hadiseydi yanlış hatırlamıyorsa ... ALLAH cc 'ın bizlere verdiği dünya malını sadece dünyamız için harcamamalıyız . O mal ile ahirete de yatırım yapmalıyız .

ALLAH cc razı olsun