- Kırmızı ışıkta uyuyan uyku apneliler var

Adsense kodları


Kırmızı ışıkta uyuyan uyku apneliler var

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Wed 6 July 2011, 08:03 am GMT +0200
Kırmızı ışıkta uyuyan uyku apneliler var

 Özel Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mevlüt Okumuş, uyku sorunu olan kişilerin trafik kazası yapma riskinin daha fazla olduğunu söyledi.
Okumuş, bazı hastaların kırmızı ışıkta uyuyakalacak kadar durumunun ağır olduğunu ifade etti. Uyku apnesi, uyku sırasında horlama, solunumun uyku esnasında 10 saniyeden fazla durması ve gündüz aşırı uyku eğilimi ile kendini gösteren bir hastalık sendromu.

"Kişi saatte 5 seferden fazla apne geçiriyorsa, bu olay tıkayıcı uyku apnesi olarak değerlendirilebilir " diyen Dr. Okumuş, horlama, huzursuz uyuma, sabah dinlenemeden kalkma ve sabah görülen baş ağrılarının uyku apne sendromunun tipik bulguları olduğunu kaydetti. Okumuş, "Hastalar gece rahat uyuyamadıkları için gündüz uyuklama hali ve uyuma isteği, dikkat dağınıklığı, çarpıntı ve hipertansiyon gibi dolaşım sistemi şikayetleri, sinirlilik, cinsel yetersizlik ve isteksizlik gibi yakınmalar da sıklıkla görülmektedir. Özellikle gündüz uyuma isteği hastanın sosyal yaşantısını etkilemekte ve otomobil kullanırken uykuya dalma tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Uyku bozukluğu sadece hastayı değil aynı zamanda yatağını paylaştığı eşini de rahatsız etmekte ve boşanma gibi sosyal sonuçlar doğurabilmektedir." dedi. Uyku sorunu olan kişilerde trafik kazası yapma riskinin daha fazla olduğunu belirten Dr. Okumuş, bu hastalardan bazılarının kırmızı ışıkta durdukları zaman uyuyacak kadar ağır uyku apnesi problemi yaşadığını söyledi. Okumuş, "Bu kişiler dikkatsizlik ve dalgınlık sonucunda trafik kazalarına neden olabilmektedir. Apne hastalarının, olmayanlara oranla trafik kazası yapma riskleri 7 ila 8 kat daha yüksektir." diye konuştu.

Okumuş, uyku apnesi olan insanların tedavi edilebilmesi için uyku laboratuvarının çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu laboratuvarda kişilerin uykularında kontrol edildiklerini, kesin teşhis konulduktan sonra da tedavilerinin yapıldığını bildiren Dr. Okumuş, "Uyku problemi yaşayan kişiler mutlaka bir uyku laboratuvarına gelerek uyku testi yaptırmalı." dedi.

zaman