- Kırkbirinci Mektup

Adsense kodları


Kırkbirinci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Thu 14 January 2010, 02:17 pm GMT +0200
KIRKBİRİNCİ MEKTUP

Cübür aşiret reisi, Ali Züba bir fetvâ ve kendisi, cahil olan aşireti nezdinde din alimlerinin bulunmadıklarına dair onlarıkınaması hakkındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Kainatta hiç bir şey yok ki, onu hamd ile tesbih etmesin. Salat selam, Allah’ın yaratıklarının en iyisi olan Muhammed’in (Sallallah aleyhi ve sellem) al ve ashabına olsun!

Bundan sonra, bu mektüb, varlıklardan müstağni olan (muhtaç olmayan) Allah’a muhtaç fakirden, Şeyh Ali’ye’dir. Dünya ve ahire’tte Allah’a yakınlığı çoğalıp kendisiyle ev halkı dünya ve ahiret afetlerinden selamette olsun!

Sena ve birçok selamları size hediye ederiz. Sonra, şu arz edil ki, mektübu getiren adam diyor ki, amcam Agula başlık vererek, Mâtar’ın kızını istedi. Verdiği başlık arasında bir de tüfek vardı. Kızın nikahı elli gümüş mecidiye üzerine sadak olarak kıydıktan sonra, kadın kocasına itâatsizlik edip kocasını terk etmiştir.

Bu mes’elenin hükmü şudur: Tüfek ile başlığın hepsi, başlığı veren Agula’nın hakkıdır. Fakat Agula tüfeğini aldığına dair şahidler şehadet ederlerse, o zaman yalnız başlık olarak verdiği elli mecidiye, zevcesi olan Matar’ın kızının sadakı olup zevcesinin hakkıdır. Bu dâva ve hakkındaki bu karar, faziletli âlimden başka, akıllı olan kimse bile açıkça bilir. Bütün Cübür aşiretine yazıklar olsun ki, aralarında şeriat ahkâmını arayacak bir alim yok. Dinden çok cahil insanlar bulunup bilmedikleri şeylere fetvâ verdirerek alemin sırtından geçinirler. Mukabilinde aldıkları şey, onlara haramdır.

Allah, Peygamberlerin ve Resüllerin (Aleyhi ve sellem) hepsine salat ü selam eylesin.