- Kiralamanın çeşitleri

Adsense kodları


Kiralamanın çeşitleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Wed 9 February 2011, 03:41 pm GMT +0200
4. Kiralamanın Çeşitleri:



Kiralamanın çeşitlerine gelince: Ulema müttefiktirler ki, nasıl iki çeşit satış varsa, kiralama da -gözle görülen muayyen birtakım eşya menfaatları-nın kiralanması ile fizzimme olarak birtakım menfaatlerin kiralanması ol­mak üzere- iki çeşittir. Fizzimme olan kiralamanın sıhhati için menfaatin ta­rifi ve muayyen olan eşyayı kiralamanın sıhhati için de -satışlarda olduğu gi­bi- ya görmek, ya tarif şarttır. İmam Mâlik'e göre tarifin sıhhati için karala­nan şeyin cins ve çeşidini belirtmek gerekir. Buna göre gerek kiralanan hay­vanın ve gerekse hayvana taşıttırılacak yükün tarif edilmesi lazımdır. İmam Mâlik'e göre hayvana binecek kimsenin tarifi gerekmez. Fakat İmam Şâfîî: «Gerekir» demiştir.

İmam Mâlik'e göre fizzimme olan kiralamanın sıhhati için kiranın peşin verilmesi şarttır. Çünkü eğer peşin verilmezse borcun kiralanması kabilin­den olur. Nasıl ki İmam Mâlik'e göre su alacağına güvenilmeyen tarlanın ki­raya verilebilmesi için tarlaya su vermeden önce kirasının verilmemesi şart­tır.

Ulema; satışta olduğu gibi, karalamada da muhayyerlik şartı caiz midir, değil midir diye ihtilaf etmişlerdir. İmam Mâlik «Kiralamanın her iki çeşi­dinde de, yani kiralama ister muayyen, ister fizzimme olsun, onda muhay­yerlik şartı caizdir» demiştir. İmam Şâfıî ise kiralamada muhayyerlik şartını caiz görmemiştir.

İşte bu babın birinci bölümü olan, kiralamanın hangi şeylerde cari oldu­ğuna, şartlarının neler olduğuna ve kaç çeşit kiralama bulunduğuna dair ko­nulara ilişkin meselelerinin meşhurları bunlardır. Şimdi de sırayı, bu bahsin ikinci bölümü olan kiralama akdinin ahkâmına getirmiş bulunuyoruz. [46]


[46] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/320.