- Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir

Adsense kodları


Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sat 4 August 2012, 05:23 pm GMT +0200
Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir



Âyet (Bakara: 2/183-184) üç mazeretten söz etmektedir: Hastalık, yolculuk ve oruca zor dayanır olmak.

a) Ağır hastalığın oruç tutmamak için bir mazeret teşkil ettiği konusunda görüş ayrılığı yoktur. Hafif hastalıkların mazeret olma sınırı hakkında çeşitli ölçülerden söz edilmiştir. Birçok müctehidin katıldığı mâkul sınırlama, "sağlam bir kimsenin orucuna ek acı, ağrı, bitkinlik, açlık, susuzluk getiren, oruç tutulduğu takdirde artan veya tedavisi geciken hastalık" şeklinde olanıdır.

b) Yolculuktan maksat, namazların kısaltılmasını (bk. Nisâ 4/101) ve -üç mezhebe göre- cemedilmesini câiz kılan mesafede yapılan yolculuktur. Böyle bir yolculuğa çıkan kimse o günün sabahında -yolculuğa başlamadan- oruca niyet etmiş olursa bazı müctehidlere göre orucuna devam edecek, ertesi günden itibaren ruhsattan yararlanacaktır. Bu durumda orucunu bozması halinde ise kefâret değil gününe gün kazâ gerekli olmaktadır. Hz. Peygamber'in ramazan ayında Medine'den Mekke'ye yolculuk ettiğini, yolda su isteyerek halkın gözü önünde orucunu bozduğunu ifade eden sahih hadise (Buhârî, "Savm", 34; Müslim, "Sıyâm", 88-89) dayanan Ahmed b. Hanbel gibi müctehidler ise belirtilen durumda orucun açılmasının sünnet olduğunu ileri sürmüşlerdir.

Hasta iyileşince, yolcu da vatanına ve oturduğu yere dönünce tutamadıkları günlerin oruçlarını uygun zamanda kazâ ederler. Kazâ oruçlarının aralıksız tutulması şart değildir.

c) "Orucu tutmakta zorlananlar." Bu konuyu da yarın ele alalım.

HAYRETTİN KARAMAN

sumeyye
Sun 5 August 2012, 06:58 am GMT +0200
s.a.. ; bu konuylada kimlerin orucu tutup veya tutmayacağını tekrarlamış olduk..Rabbim razı olsun..