- Kılınan Namazların Aynı Olması

Adsense kodları


Kılınan Namazların Aynı Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sat 22 September 2012, 03:52 pm GMT +0200
Kılınan Namazların Aynı Olması (Namaz Birliği): [40]

 
Farzların Aynı Olması:

 

(a) Hanefî ve Malikî Mezheblerine göre, imametin sahih ol­ması için, imamla muktedînin kıldıkları farz namazların aynı olması gerekir. Yani, her ikisinin de kıldıkları namaz, gerek va­kit içinde kılman, gerek kazaya kalan bir namaz olsun, aynı ol­malıdır, aksi halde muktedînin namazı sahih olmaz.

Örnekler:

(1) İmam öğle namazının farzını  kılarken, ikindiyi kılacak muktedî ona uyamaz.

(2) İmam kazaya kalan öğleyi kıldırırken, muktedî gü­nün öğle namazını kılmak için ona uyamaz.

(3) Çarşamba günü kazaya kalan öğle namazını kıldıran  imama, muktedî perşembe  gününün kazaya kalan öğle namazı için uyamaz. Böyle bir durumda imamın namazı salıihtir. Muktedî ise, bir nakle göre kendi namazına başlamış, diğerine göre başlamamıştır.

(b) Şafiî ve Hanbelî Mezheblerine göre, bu örneklerdeki du­rumlarda iktida sahihtir. Hanbelî Mezhebine göre, birinci örnek­teki durum sahih değildir. Şafiî Mezhebine göre, imamla muktedînin namazının şekil ve düzen yönünden bir olması şarttır. Meselâ öğle kılan cenaze namazı kılana, sabah namazını kılan küsuf namazı kılana uyamaz.

Hanefî Mezhebine göre, vakit çıktıktan sonra yolcunun mu­kim imama uyması sahih değildir; ÜM’e göre vakit içinde de dışında da sahihtir. [41]




[40] Cezîrî, Fame, c. I, s. 426-128; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 58; Kâsânî, BS, c. I, s. 144.

[41] Cezîrî, Fame, c. I, s. 426.