rabia
Fri 16 April 2010, 07:48 am GMT +0200

Millî Eğitim Bakanlığının ilk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasına geçip geçmeme konusunda anket düzenleyerek öğretmen, öğrenci ve velilerin fikirlerini almasını demokratik bir eğitim sistemi adına önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyleyen
Mİllî Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasına geçip geçmeme konusunda anket düzenleyerek öğretmen, öğrenci ve velilerin fikirlerini almasını demokratik bir eğitim sistemi adına önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, 28 yıl önce ihtilâl gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini kısmen değil toptan kaldırmasını istediklerini söyledi.
Yaptığı açıklamada, 1982 yılında cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini demokratik bir kültürle masaya yatıran Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun bu politikasını desteklediklerini söyleyen Gürkan Avcı, “Mavi önlük ve okul forması uygulaması son bulmalıdır. Öğretmenleri takım elbise, kravat ve gömleğe mahkûm eden darbe mirası kıyafet yönetmeliği değişmelidir. Tek tip öğrenci ve tek tip öğretmen profili eğitim psikolojisiyle ve pedagojik anlayışla uyuşturulamaz. Millî Eğitim Bakanı Sayın Çubukçu’nun 28 yıl önce cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini kısmen değil toptan kaldırmasını istiyoruz” dedi.
EĞİTİM ÖZGÜR BİREYLERİN KAFASINDA YEŞERİR
Ünİversİte hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bu gün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmelik toptan kaldırılması gerektiğini söyleyen Avcı, “Eğitim ve bilim özgür ortamlarda ve özgür bireylerin kafalarında yeşerir” dedi. Tek tip kıyafet uygulamasının, okula giden öğrenciler arasındaki zenginlik-fakirlik ayrımını da yansıtmadığı bu yönüyle öğrencilerin duygusal, sosyal gelişimine zarar verdiğini söyleyen DES Genel Başkanı Avcı şu görüşlere yer verdi: “Öğrenci ve öğretmenlerin kendilerini rahat hissedebilmesi ve verimli çalışabilmeleri açısından kıyafet özgürlüğü önemlidir. Kıyafet dayatmasının kural ve disiplin oluşturduğu yönünde iddiaları yanlış ve sakıncalı buluyoruz. Okulda, üniversitede onlarca öğrenciye ders anlatan, sürekli ayakta ve hareket halinde bulunan hocalarımız kravat ve takım elbise zorunluluğundan kurtarılmalıdır. Üniversitelerimizin kurum disiplinini tehdit eden unsurları kılık kıyafette, başörtüsünde aramak, okullarımızda kot pantolonu ve serbest kıyafeti tehlike olarak görmek, ortaçağ zihniyetidir. Eğitimde bireylerin giyim kuşamlarıyla değil, kafalarının içinin bilgiyle, kültürle ne kadar doldurulduğuyla ilgilenilmelidir.”