- Kıbleye yönelmek

Adsense kodları


Kıbleye yönelmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 27 November 2010, 06:08 pm GMT +0200
5. Kıbleye Yönelmek:
 

Yüce Allah, 'Her nereden çtkarsan, yüzünü Mescid-i Haram semtine çevir, insanların zulmedenlerinden başkalarının size kar­şı gösterecekleri bir hüccet olmaması için, her nerede olursanız, yüzlerinizi oranın semtine çevirin.[377] buyurmuştur.

Namazı özen göstermeden kılan kişiye, Peygamber (sallal-lâhu aleyhi ve sellem); 'Namaza kalktığın zaman, güzelce abdest al Sonra kıbleye dön [378] buyurmuştur.

Kıbleyi şaşıran kimse, kıble olduğunu zannederek namaz kıldıktan sonra, yöneldiği tarafın kıble olmadığını öğrendiğinde namazı iade etmesi gerekmez. Âmir bin Rebîa anlatıyor; 'Ka­ranlık bir gece yolculuğunda biz Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile birlikteydik. Kıblenin hangi taraf olduğunu tespit edemedik. Her birimiz kendi düşüncesine göre yönelerek namaz kıldı. Sabah olduğunda durumu Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellemj'e arz ettik. Bunun üzerine 'Doğu da batı da Allah'ındır, nereye dönerseniz Allah'ın yönü orasıdır.[379] âyeti nazil oldu.[380]

 
Namazda Kıbleye Yönelmek İki Durumda Terk Edilebilir:
 

a) Binek üzerinde kılınan nafile namazlarda. Arabada vb. bi­nek üzerinde iken, kıîmak istenen nafile namazlarda kıbleye yönelmek zorunlu değildir. İbni Ömer (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), hangi tarafa dönerse dönsün bineğinin üzerinde namaz kılardı. Vitir namazını binek üzerinde kılardı ancak farz namazları kılmazdı [381] Kafasıyla îmâ ile secdede rükudan daha fazla yaparak (nafile) namaz kılınır.

b) Aşırı korku durumunda. Çünkü Yüce Allah '...Eğer kor-karsanız, yaya yahut binekte iken kılın.[382] Bu âyeti, ibni Ömer (radiyallâhu anh} 'kıbleye dönerek veya dönmeyerek' tefsir et­miştir. Nâfî; 'bunu İbni Ömer ancak Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellemj'den duyduğu için söylemiştir' der. [383]

 
Hatırlatma:
 

Öğle namazını kıldıktan sonra uçağa binen kişi, ikindi na­mazını ancak akşam vaktinden sonra kılabileceğini anladığında, ikindi namazını kıbleye yönelemese dahi, vakti içerisinde uçakta kılması gerekir. Çünkü vakit, namazın farz oluşunun şartıdır. Bu nedenle namazı vaktinde kılmak, kıbleye yönelmeye tercih edilir. -Allah daha iyi bilir.


[377] Bakara, 150.

[378] Buharı, 6251; Müslim, 397; vdğ.

[379] Bakara, 2/115.

[380] Tirmîzî, 343; İbni Mâce, 1020; Albânî, 'hasendir' demiştir.

[381] Buhâri, Ta'lîk, yaparak zikretmiştir. 1098; Müslim, 39/700.

[382] Bakara, 2/239.

[383] Buhârî, 4535.