sidretül münteha
Fri 11 February 2011, 05:17 pm GMT +0200
62. Kesilebilen ve Kesilemeyen Hayvanlar
Eti yenen hayvanlar -kesilmeden eti yenilen ve yenilemeyen hayvanlar olmak üzere- iki kısımdır ve bu hayvanlardan bazılarının bu iki kısmın hangisinden olduğunda ittifak, bazılarında da ihtilâf edilmiştir. Birinci kısımdan olduğunda ittifak edilen hayvanlar yalnız karada yaşayan ve eti helâl olan kanlı hayvanlardır. İkinci kısımdan olduğunda ittifak edilen hayvanlar da karada yaşayamayan deniz hayvanlarının hepsidir. Çekirge gibi eti helâl olup da kanı bulunmayan veyahut -su kaplumbağası gibi- kanı olup da hem denizde, hem karada yaşayan hayvanlarda ise ihtilâf etmişlerdir.
Ulema ayrıca;
"Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası anılarak kesilenler, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından susulmuş ve yırtıcı hayvan tarafından yenmiş olanlar size haram kılındı. Ancak canlı iken kestikleriniz bundan müstesnadır" 2 âyet-i kerimesinde haram odüğu bildirilen beş sınıf hayvandan herhangi biri eğer daha ölmemişken yetişilip kesilirse eti helâl olur mu, eti yenmeyen hayvanları kesmenin, derilerinin temiz olması yönünden etkisi olur mu diyeihtilâf etmişlerdir. Şu halde bu mevzuda ala ana mes'ele vardır:
1- Âyet-i kerimede haram olduğu bildirilen beş sınıf hayvandan daha can vermemişken yeüşilenleri kesmenin etkisi var mıdır?
2- Eti yenmeyen hayvanlan kesmekle derileri temiz olur mu?
3- Hasta iken kesilen hayvanın eti helâl mıdır?
4- Gebe olan hayvanın kesilmesi, karnındaki yavrusu için de kesim sayılır mı?
5- Çekirgenin de kesimi var mı?
6- Hem karada, hem denizde yaşayan hayvanlan da kesmek gerekli midir? 3
2 Mâide, 5/3.
3 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/341.