- Kertenkele yenir mi ?

Adsense kodları


Kertenkele yenir mi ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 26 June 2012, 01:53 pm GMT +0200
26- KERTENKELE YENİR Mİ?

4240- İbn Ömer (r.a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) minberde iken bir adam kertenkele hakkında sordu, Rasûlullah (s.a.v)’de: “Onu ne yerim ne de haram kılarım” buyurdu. (Tirmizî, Etıme: 3; Buhârî, Zebaih: 33)

4241- İbn Ömer (r.a)’den rivâyete göre, bir adam: “Ey ALLAH'ın Rasûlü kertenkele hakkında ne dersin?” diye sordu. Rasûlullah (s.a.v)’de: “Onu ne yerim ne de haram kılarım” buyurdu. (Tirmizî, Etıme: 3; Buhârî, Zebaih: 33)

4242- Halid b. Velid (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v)’e kızartılmış bir kertenkele getirilip önüne koydular. Ondan yemek için elini uzatınca orada bulunanlardan biri, “Ey ALLAH'ın Rasûlü! O kertenkele etidir” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) hemen elini çekti. Bunun üzerine Halid b. Velid: “Kertenkele eti haram mıdır?” diye sordu. Peygamber (s.a.v): “Hayır fakat bizim bölgede olmadığı için ondan pek hoşlanmıyorum” buyurdu. Halid kertenkeleyi yemeye başladı, Rasûlullah (s.a.v)’de ona bakıyordu. (Müslim, Sayd: 7; Dârimi, Sayd: 8 )

4243- İbn Abbas (r.a)’ın haber verdiğine göre, Halid b. Velid şöyle anlatıyor. Ben Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte teyzesi Haris’in kızı Meymune’ye gittiler. Rasûlullah (s.a.v)’in önüne kertenkele eti kondu Rasûlullah (s.a.v) bilmeden hiç bir şey yemezdi. Oradaki kadınlardan bazıları Meymune’ye: Bu yemeğin ne yemeği olduğunu Rasûlullah (s.a.v)’e söylemeyecek misin? dediler. Meymune de o yemeğin kertenkele eti olduğunu söyledi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) onu yemedi. Halid diyor ki: “Rasûlullah (s.a.v)’e sordum o haram mıdır?” O da: “Hayır fakat bizim bölgede olmadığı ve yenmediği için ben ondan hoşlanmıyorum” dedi. Halid şöyle diyor: “Haram olmadığını duyunca kendime cesaret geldi ve ondan yedim Rasûlullah (s.a.v)’de bana bakıyordu.” (Müslim, Sayd: 7; Dârimi, Sayd: 8 )

4244- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Teyzem Rasûlullah (s.a.v)’e kurutulmuş yoğurt (keş) ve yağla birlikte kertenkele göndermişti. Rasûlullah (s.a.v) keş ve yağdan yedi. Kertenkeleden hoşlanmadığı için yemedi. Fakat kertenkele Rasûlullah (s.a.v)’in sofrasında yendi haram olsaydı O’nun sofrasında yenmezdi. (Ebû Davud, Etıme: 28; Müslim, Sayd: 7)

4245- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, kendisine kertenkele etinden soruldu da şöyle cevap verdi: Ümmü Hufeyd (r.anha), Rasûlullah (s.a.v)’e yağ, keş ve kertenkele hediye etmişti. Yağ ve keşten yedi ve kertenkeleyi hoşlanmadığı için yemedi. Eğer o haram olsaydı Rasûlullah (s.a.v)’in sofrasında yenmezdi ve onun yenmesini de emretmezdi.” (Ebû Davud, Etıme: 28; Müslim, Sayd: 7)

4246- Sabit b. Yezid el Ensarî (r.a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte bir yolculuğa çıkmıştık bir yerde konakladık. Oradakilerden bir kısmı kertenkele yakaladılar. Ben de kertenkelenin birini kızartıp Rasûlullah (s.a.v)’e getirdim. Rasûlullah (s.a.v) bir çubuk alarak kertenkelenin parmaklarını saymaya başladı ve şöyle dedi: “İsrailoğullarından bir toplum bir çeşit hayvana döndürülmüştü, bilmiyorum o hayvan hangisidir?” Ben de: “Ey ALLAH'ın Rasûlü! insanlar bunu yiyorlar dedim. Peygamber (s.a.v)’de ne yenilmesini emretti ne de yasakladı. (Ebû Davud, Etıme: 28; İbn Mâce, Sayd: 16)

4247- Adiy b. Sabit (r.a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Zeyd b. Vehb’ten işittim. Sabit b. Vedia’dan şöyle naklediyordu: “Bir adam, Rasûlullah (s.a.v)’e kertenkele getirmişti. Rasûlullah (s.a.v) ona bakıp inceledi ve: “Bir toplum insan şeklinden hayvana döndürülmüştü, onlara ne yapıldığı bilinmiyor. Bilmiyorum belki bu da onlardandır.” (Ebû Davud, Etıme: 28; İbn Mâce, Sayd: 16)

4248- Sabit b. Vedia (r.a)’dan rivâyete göre, bir adam Rasûlullah (s.a.v)’e bir kertenkele getirmişti. Rasûlullah (s.a.v): “Bir toplum şeklen değiştirilmişti” buyurdu. ALLAH en iyisini bilendir. (Ebû Davud, Etıme: 28; İbn Mâce, Sayd: 16)

yagmur_7-c
Wed 26 August 2015, 09:11 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Kerkentle eti yenmesi hoş bir şey değil...İnsanın midesine göre bir et değil ancak inek veya koyun eti insanın midesi için daha iyidir...Rabbim helal yemek yiyenlerdene tsin inşallah..Rabbim c.c. razı olsun...

selma 8-D
Wed 13 April 2016, 05:33 pm GMT +0200
Selamün aleyküm kertenkele eti yemek hiç hoş birşey değildir Rabbim bizleri daima helal yiyen kullarindan eylesin inşAllah

HALACAHAN
Sun 11 September 2016, 10:44 pm GMT +0200
Efendımız kertenkele etınden hoşlanmadığı ıcın yememeyı tercıh etmıs ..

Kevser D
Sun 11 September 2016, 10:47 pm GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah
Efendimiz (s.a.v.) bizleri kertenkle etini yemek konusunda serbest bırakmış ama kendisi de tuketmemistir. Mevlam doğru olanla amel etmeyi nasip eylesin İnşallah...

Bilal2009
Thu 7 June 2018, 03:43 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri helal yiyenlerden ve icenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 8 June 2018, 03:39 am GMT +0200
Peygamber Efendimiz kertenkele etinden hoşlanmadığı için yememiş. Peygamber Efendimiz bizlere herzaman güzel örnektir.