- Kerametin Sübutu

Adsense kodları


Kerametin Sübutu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Tue 17 January 2012, 01:52 pm GMT +0200
Kerametin Sübutu
 



«Velilerin kerameti, haktır.»

Velîlsr; Allah'dan en çok korkan, O'nun emirlerini yapıp, nehiylerinden kaçan mü'minlerdir.

Keramet; tabiat kanunlarının işlemesinin, muayyen bir an ve mekânda kesilmesi ile hasıl olan fevkalâde haldir.

Bir insanda meydana gelen fevkalâde haller, onun velî oiduğunu göstermez. Deccal, hariku­ladeliklerin en göz alıcılarını gösterecektir. Fa­kat o, en büyük kâfirdir. Bir insan vasıtasıyla meydana gelen fevkalâde haller, ne kadar acaîp olursa olsun, o insanın akidesi islâm akîdi de­ğilse, amelleri Allah'ın emirlerine uygun değilse, Allah'ın yasaklarından kaçınmıyorsa; o harikula­de hal, istidractır. Asırlardan beri müfsitlerin, za­vallıları kandırmak için icra ettikleri, sanat neti­cesi meydana gelen fevkalâdeliktir. .İnançları, dü­şünüşü ve hareketi îslâmî olmayan adamdan ne kadar harika doğarsa doğsun; bunu yapan fasıktır, zındıktır. Böyle mel'unların harikuladeliklerine bakıp onlara tâbi olanlar da, bu küfrün yol göstericilerine tâbi olan sapıklardır.

Müslümanların ekserisi ve shl-i sünnet âlim­lerinin çoğunluğu, evliyanın kerametinin vukuu­nu ve caiz olduğunu kabul etmişlerdir. Ancak sa­pık Mutezile Mezhebi'nin ileri gelenlerinden ço­ğu üs, ehl-i sünnet'ten Ebu îshak, kerameti kabul etmemişlerdir.

Bunlar, velîde hasıl placak kerametin, nebi­nin mucizesine benzeyeceği mülâhazası ile, muci­zeyle kerametin birbirinden ayırt edilemiyeceği vehminde bulunmuşlardır.

Halbuki, nebinin mucizesinde, «nebîlik dâva­sı» vardır. Velînin kerametinde ise, nebîlik iddia­sı yoktur ve olamaz da. Zira, bir velî, kerameti ile nebîlik iddiasında bulunurra, o kimse kerame­te lâyık değildir. Hatta bu iddian sebebiyle kâfir olur. Keramet ile mucize aracında buna benzer, daha birçok farklar vardır. Bunlardan ileride bah­sedilecektir.

Kerametin sübutunu gösteren deliller şunlar­dır:

1. Kur'an,               3. Sahabe sözleri,

2. Sünnet,               4. Akıl.[229]


Züleyha
Wed 25 November 2020, 03:16 am GMT +0200
Çok değerli bilgiler emeği geçen herkesten Allah razı olsun inşallah selam ve dua ile

Sevgi.
Thu 26 November 2020, 01:59 pm GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bu faydalı bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim

Bilal2009
Fri 27 November 2020, 03:44 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun