- Kendisi İçin Sadaka Verilmesini Vasiyet Etmeden Ölen

Adsense kodları


Kendisi İçin Sadaka Verilmesini Vasiyet Etmeden Ölen

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Wed 16 November 2011, 04:23 pm GMT +0200

15. Kendisi İçin Sadaka Verilmesini Vasiyet Etmeden Ölen Bir Kimsenin Yerine Sadaka Verilebilir Mi?


 

2881... Aişe (r.a)'den rivayet olunduğuna göre; bir kadın (Hz. Peygamber'e gelerek)

"Ey Allah'ın Rasûlü, annem ansızın vefat etti. Eğer bu ani ölüm başına gelmeseydi (kanaatimce malının bir kısmını) tasadduk (etme­mizi vasiyyet) ederdi ve (mutlaka malının bir kısmını da kendi eliyle halka) verirdi. Şimdi benim onun yerine sadaka vermem yeterli mi­dir?" diye sormuş da Peygamber (s.a.):

"Evet onun yerine sadaka ver!" buyurmuş.[96]

 

Açıklama
 

Bu hadisi şerifte, ölünün ardmdan verilen sadakaların sevabinin, ölüye ulaşacağı ifade edilmektedir. Ibn Mace'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, ölünün ardından verilen hayırların onun gü­nahlarına keffaret olacağı[97] ifade edilirken yine İbn Mace'nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte de ölünün arkasından verilen bir sadakanın sevabının hem ölüye hem de bu sadakayı veren kimseye yazılacağı açıklanmaktadır. Her ne kadar konumuzla alakalı bu hadis-i şerifte, ölen annesinin yerine sadaka vermesinin caiz olup olmadığını soran kimsenin bir kadın olduğu ifade edi­liyorsa da, kutub-i sittenin diğer rivayetlerinde bu soruyu soran kimsenin bir erkek olduğu ifade edilmektedir.

Hafız İbn Hacer'in açıklamasına göre; kutub-i sittenin bu mevzudaki diğer rivayetleri, Sünen-i Ebû Davud'un rivayetine nisbetle daha sağlam ve tercihe şayandır. Çünkü bu soruyu soran zât gerçekte Sa'd b. Ubadedir. An­nesinin ismi de Amre'dir. Hanefi âlimlerinden Bedruddin Ayninin açıkla­masına göre; Sünen-i Ebû Dâvûd da anlatılan hadise, ile kutub-u sittenin diğer rivayetlerinde anlatılan hadiseler aynı hadiseler değildir. Ayrı ayrı za­manlarda vukubulmuş, birbirine benzeyen iki ayrı hadisedir.[98]

 

Bazı Hükümler
 

1. Müslüman bir ölünün ardında sadaka vermek müstehaptır.

2. Müslüman bir ölünün ardından sadaka verebilmek için, ölünün bu sadakanın verilmesini vasiyet etmiş olması şart değildir. Biz, fıkıh âlimleri­nin bu mevzudaki görüşlerini bir önceki hadisin şerhinde açıkladığımız için burada tekrara lüzum görmüyoruz.[99]

 

2882...  İbn Abbas'dan demiştir ki; bir adam(Hz.Peygamber'in huzuruna gelerek)

"Ey Allah'ın Rasûlü annem vefat etti. Onun yerine sadaka versem ona faydası olur,mu?" diye sormuş (Peygamber efendimiz):

"Evet!" cevabını vermiş (Bunun üzerine adam):

"Öyleyse benim bir bostanım var, bu bostanı annemin yerine sadaka olarak verdiğime dair seni şahid tutuyorum" demiş.[100]

 

Açıklama
 

Bu hadis-i şerifte, malından hayır verilmesini vasiyyet etmeden ölen bir kimsenin ardından verilen sadakaların sevabı­nın ona yetişeceğini ifade etmektedir. Biz Fıkıh âlimlerinin bu mevzudaki görüşlerini 2850 numaralı hadisin şerhinde açıkladığımızdan burada tekrara lüzum görmüyoruz.[101]

[96] Buhârî, vesaya 19; Nesâî, vesaya 9. İbn Mâce, vesaya 8, Ahmed b. Hanbel V-285, VI-7, 51.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 11/92.

[97] İbn Mâce, Yasaya 8.

[98] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 11/93.

[99] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 11/93.

[100] Nesâî, vesâyâ, 8; Tirmizî, Zekât, 33.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 11/93-94.

[101] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 11/94.


Zeynep7D
Thu 11 December 2014, 09:24 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm;
Müslüman bir ölünün ardından verilen sadakaların ölüye faydası vardır. Sevabı da ölen kişiye ulaşır. Bunun ile ilgili birçok hadis vardır. Peygamberimiz ölünün arkasından vasiyet etmediği halde sadakayı verilebileceğini söylemiştir.

Derya 7/B
Tue 16 December 2014, 07:03 pm GMT +0200
Bir ölünün ardından verilen sadaka sevaptır.

bahrişan 8/b
Tue 16 December 2014, 07:06 pm GMT +0200
sadaka bir ölüye verilirse veren kişiye çok sevap yazılır

yasin8c
Wed 17 December 2014, 05:33 pm GMT +0200
Peygamberimiz ölünün arkasından vasiyet etmediği halde sadakayı verilebileceğini söylemiştir. Sadaka ölen kişiye verilirse veren kişiye sevap yazılır. Bir ölünün ardından verilen sadaka sevaptır.

MEHMET/8/A/ENES
Wed 17 December 2014, 05:39 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh, Rabbim bizleri kolaylıklardan istifade edip sonrada Elhamdülillah diyenlerden eylesin.

saniye
Wed 17 December 2014, 05:54 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Sadaka ölen kişinin hayrına verilebiliyor ve günahlarına kefaret oluyor inşaallah. Bu ne güzel bir müjde.

yagmur_7-c
Wed 17 December 2014, 07:13 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah;
Rabbim razı olsun...Allah herkese çok şükür ki sadaka verme imkanı vermiştir...Bazı sadakalar vardır ,kişi ölse bile sevabı bitmez..Mesela mescit,okul,imarethane,darülaceze gibi yerler buna örnek verilebilir...Hadislerden de anlaşılayacağı gibi insan öldükten sonra bir başkası  onun yerine  sadaka verebilir..Bu durumda hem veren hem de verilen kişi sevap kazanır..Rabbim sadakalarla güzel bir hayat ve ahiret geçirmeyi nasip etsin..

mücahit 8/c
Tue 23 December 2014, 07:42 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Sadaka ölen kişinin hayrına verilebiliyor ve günahlarına kefaret oluyor inşaallah.   
Peygamberimiz ölünün arkasından vasiyet etmediği halde sadakayı verilebileceğini söylemiştir.   
   Sadaka ölen kişiye verilirse veren kişiye sevap yazılır. Bir ölünün ardından verilen sadaka sevaptır.

8c nazlı
Tue 23 December 2014, 08:18 pm GMT +0200
Ölünün ardından sadaka vermek varsa bu ölü için iyi bir şey olur. Öldüğündede sevapkazanabiliyorsan ne mutlu sanâ.ölünün ardından ssadaka veren kişi için de sevap yazılıyorsa onun içinde iyi bir şey olur. RABBİM ölene kadar sadaka vermeyi ve öldükten sonrada bizim yerimize sadaka verip sezap kazanmamızı eylesin.