- Keffareti Gerektiren Haller

Adsense kodları


Keffareti Gerektiren Haller

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 31 August 2012, 01:16 pm GMT +0200
Keffareti Gerektiren Haller:
 
Keffaret Gereken Oruç Türleri: [704]

 

a) Cumhur’a göre, Ramazan orucundan başka hiçbir orucun bozulmasından dolayı keffaret gerekmez. Çünkü, bu keffaretin vacip olması, yalnız eda edilen Ramazan orucunu bozmaya mahsus­tur.

b) Katâde’ye göre, Ramazan orucunun kazasında da keffaret gerekir.

c) Malikî hukukçulardan İbnu’l-Kasım ve Vehb’e göre, bütün oruçlar için, gerektiğinde keffaret ödenir.

d) Caferî Mezhebine göre, Ramazan orucunun kazasında daralmadığı  sürece zevalden  önce  orucu bozmak caizdir. Zevalden sonra ise haramdır, hatta keffaret gerekir. Bu keffaret, on fakiri bir fidye miktarınca doyurmaktır, bu mümkün olmazsa üç gün oruç tu­tar. Günün kalan kısmını oruçlu geçirmesi gerekmez.

Keffaret oruç tutmamanın değil, Ramazan orucunu bozmanın cezasıdır. Bu sebeple Ramazan’da asla niyet etmeyerek oruç tutma­mak durumunda yalnızca kaza gerekir. Fakat hanefî hukukçu Züfer’e göre oruç için sadece imsak yeterlidir, niyet şart değildir. Bu sebeple niyet bulunmasa da yalnız imsak ile oruç tutulmuş olur. Bu durumda kasıtlı olarak oruç bozulursa hem kaza, hem keffaret ge­rekir.

 
Keffaret İçin Gerekli Şartlar:

 

Keffaret için gerekli şartları, mükellefle ilgili şartlar ve iftar şekliyle ilgili şart şeklinde iki grupta ele alabiliriz.

 
Mükellefle İlgili Şartlar:
 
I. Akıl Ve Buluğ:

 

Bir mükellefe keffaret gerekmesi için, akıllı ve baliğ olması gerekir.




[704] İbn Kudâme, Mugnî, c. III, s. 125; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 99; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 215; Cezirî, Fame, c. I, s. 561, 562, 564; Merginânî, Hidâye, c. I, s-125; Şeybânî, Asl, c. II, s. 178.