- Kefenleme Tekfin

Adsense kodları


Kefenleme Tekfin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 4 September 2012, 03:09 pm GMT +0200
3- Kefenleme (Tekfin):

Hükmü: [460]

 

Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, temiz bir şekilde ku­rulama ve kefenleme yapılır. Kefenleme, farzı kifâyedir. Bu hü­küm, Hz. Peygamber’in uygulaması, icmâ ve akıl delilleriyle sabit­tir.

 
Kefen Sayısı: [461]
 
Erkekler İçin:

 

(a) Hanefî Mezhebine göre, kefenlerin sayısı, erkek ve müra­ilik çocuk için izar, rida (lifafe) ve gömlek (kamîs) olmak üzere en çok üçtür. Sarık (imame) kullanılmasını -zaruret olmayınca- bazı hukukçular mekruh görürken, bazıları müstahsen bulur. Erkek ve mürailik çocuğun tek bir elbiseyle kefenlenmesi mekruhtur. Müra­ilik olmayan çocuğun, izar ve rida ile kefenlenmesi hasendir; bu­nunla birlikte bir tek izarla da kefenlenebilir. Yensiz, yakasız, et­rafı dikişsiz olan gömlek boyun kökünden ayaklara kadar; bir don ve eteklik yerini tutan izar, baştan aşağıya kadar; lifafe ise, sargı yerinde olup, baştan aşağıya kadar uzun olur, baş ve ayak tarafları düğümlenir, bu sebeple izardan daha boylu olur.

(b) eş-Şafiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre, erkek, üç elbiseyle ke­fenlenir.

(c) Şafiî Mezhebine göre, konuya, kefen masrafları açısından bakmak gerekir:

(1) Terekeden Kefenlemek: Terekenin bütününü borç kap­lamazsa ve bir elbiseyle kefenlemek için vasiyetli olmazsa, hem kadın, hem erkek için üç elbise kullanılır.

(2) Borçlu Veya Bir Elbiseyle Kefenlenmesi İçin Vasiyeti Olmak: Ölü borçlu olur veya bir elbiseyle kefeni en meşini vasiyet ederse, bir elbiseyle kefenlenir; başkası bağışta bulunursa, üç elbiseyle de kefenlenebilir.

(3) Devletçe Veya Vakıfça Kefenlenmek: Kefen masrafları, devlet veya vakıf tarafından karşılanan ölüler, sadece bir elbi­seyle kefenlenir, fazlası haramdır, ancak vakfeden fazla kefen kullanılacağını şart koşarsa bu şart uygulanır. Erkeğin üç elbi­sesine ek olarak, gömlek ve sarık kullanılabilir, ancak efdal olan üç elbise kullanmaktır, bu arttırma da mirasçılar arasında küçük veya mahcur bulunursa yine haramdır.

(d) Malik’e göre, belli bir sayı yoktur, ancak müstahsen olan tek sayılardır.

(e) Maliki Mezhebine göre, erkek ve kadın için, birden fazla kefen kullanılabilir. Erkeğin yenli gömlek, püsküllü sarık, iki lifafe olmak üzere beş elbiseyle kefenlenmesi efdaldir. Bu sayı arttırılmaz, ancak bağlamak için başkaları kullanılabilir.

(f) Hanbelî Mezhebine göre, erkek için kefen sayısı üç lifafedir.

 
Kadınlar İçin:

 

(a) Hanefî Mezhebine  göre, kadın,  erkeğinkilere ek olarak dir’ (göğüs örtüsü), humar (başörtüsü) olmak üzere en çok beş elbi­seyle kefenlenir, bu sünnettir; iki elbiseyle kefenlenmesi ise mek­ruhtur. Küçük kızlar, iki  elbiseyle kefenlenebilir. Mürahika, ka­dınlar gibi kefenlenir.

(b) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, kadınların mükem­mel kefeni izar, kamis, humar ve iki lifafe olmak üzere beş çeşittir.

(c) Maliki Mezhebine göre, kadınları izar, kamis, humar ve dört lifafeyle kefenlemek efdaldir. Bu sayı arttırılmaz, ancak bağ­lamak için  başkaları kullanılabilir.




[460] Kâsânî, BS, c. I, s. 306; Cezîrî, Fame, c. I, s. 513.

[461] Şeybânî, Asi, c. I, s. 389-392; Şeybânî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 117-118; Şafiî, Umm, c. I, s, 266-267, 281; Ahmed, Mesâil, s. 137-138 (507-512); Serahsî, age, c. II, s. 60; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 184; Kâsânî, BS, c. I, s. 306-307; İbn Kudâme, age, c. II, s. 520-522, 528; Cezîrî, Fame, c. I, s. 514, 515; Mergınânî, Hidâye, e. I, s. 91.