- Kefareti Gerektiren Yeminler

Adsense kodları


Kefareti Gerektiren Yeminler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Wed 16 November 2011, 02:48 pm GMT +0200
7. Kefareti Gerektiren Yeminler
 


11. Ebû Hüreyre, Hz. Peygamberin şöyle buyurduğunu nak­lediyor: «Kim bir yemin eder, sonra da bunun aksini yapma­nın daha hayırlı olacağını görürse yemininin kefaretini versin, hayırlı bulduğu işi yapsın.»[15]
îmam Malik'ten: Her kim bir şey belirtmeden üzerime nezir olsun derse yemin kefareti vermesi lâzımdır.
îmam Malik yemin-i tevkid'i şöyle açıklar: Yemin-i tevkid, bir kimsenin bir şey üzerine defalarca yemin etmesidir. Kişi yemin et­tiği konuda yemin üzerine yemin eder. Meselâ, vallahi şundan, şundan noksan yapamayacağım diye çok sayıda üç veya daha faz­la sayıda yemin eder.
Bütün bunlara tek bir kefaret yeterlidir, tıpkı yemin kefareti gibi. Meselâ bir kimse, vallahi bu yemeği yemiyeceğim, bu elbiseyi giymeyeceğim ve bu eve değirmeyeceğim diye bir defa yemin ederse bir kefaret kâfidir.
Bir adamın hanımına eğer senin şu elbiseni giyersem, senin mescide gitmene izin verirsem boşsun diye peşpeşe bir cümleyle ye­min etse ve bu yeminlerden herhangi birini bozsa adamın boşan­ması lâzımdır. Artık bundan sonra diğer hususlarda da yeminini bozması kendisine yeni bir mesuliyet yüklemez. Yemin ettiği konu­lardan sadece birinde bile yeminini bozsa yemin bozulmuş olur.
imam Malik der ki: Kadının nezri konusunda durum biz Medine'liler arasında da aynıdır. Kadına kocasının izni olmadan da nezir vacip olur. Bedenini ilgilendiriyorsa ve bunun da kocasına bir zararı yoksa yeminini yerine getirir. Şayet kocasına bir zararı dokunuyorsa kocası karısını bundan men edebilir. O zaman onu ifa edinceye kadar üzerinde borç olarak kalır.
 



[15] Müslim, Eyman, 27/12.

Zeynep7D
Sat 26 April 2014, 10:29 am GMT +0200
Yemin etmek öyle ufak bir olay değil. Her şeye yemin etmememiz gerekli...

yagmur_7-c
Sat 26 April 2014, 10:32 am GMT +0200
Selamunaleykum;
Yemin dünyadaki en kötü davranışların bir tanesi. İnsan yemin ediyorsa mutlaka zor durumda kaldığı için .... Söz vermeye benzeyen bir durumu var ama yemin kefareti insan kötü eden bir durum. En iyisi biz söz verelim ama yemin etmeyelim. Rabbim bizleri  yemincilerden korusun...


reyyan
Sun 28 September 2014, 06:45 pm GMT +0200
a.s.., evet yemin edecek duruma gelmemek gerek özellikle yalan yere yeminden Rabbim bizleri korusun.

saniyenur
Sun 28 September 2014, 07:08 pm GMT +0200
Yemin konusu detaylı bir şekilde açıklanmış Rabbim razı olsun. Rabbim boş yere yemin etmekten uzak eylesin bizleri.

sumeyye
Mon 29 September 2014, 12:03 pm GMT +0200
s.a.. , yemin etmek hassas bir mevzu..Farkinda olmadan agzimindan çikanlar yeminde olabiliyor iste o sebeple dikkatli olmaliyiz..Rabbim c.c razi olsun kardesim.

ehlidunya
Mon 29 September 2014, 02:02 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuh; kimsenin üzerinde durmadığı ancak hassas bir konu inşaallah herkes bu kefarete ve yemin üzerimizde olan vebalini yerine getiren insanlardan oluruz allah razı olsun...

cerendemir
Mon 29 September 2014, 04:19 pm GMT +0200
Aleykümselam.Paylaşım için Allah razı olsun.Evet tutamayacağımız yeminler vermemeliyiz.Aksi takdirde kefaretini ödemeliyiz.