- Kazdağlı Camisi

Adsense kodları


Kazdağlı Camisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Sat 1 May 2010, 11:12 am GMT +0200
Kazdağlı Camisi



Temel bilgiler
Yer Karabük/Safranbolu
Yapım Yılı  1779


Kazdağlı Camisi

Cami Kazdağlı Mehmet Ağa tarafından 1779 yılında yaptırılmıştır. Taş ve tuğladan yapılmış olan yapının tuğla gövdeli ce tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.

Safranbolu İlçesinin Çeşme Mahallesinde Safranbolu çarşının girişinde bulunan bu caminin giriş kapısı üzerindeki yazıttan 1779 tarihinde Borlu Ayanı, Hacı Halil Mahallesinden Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Taş ve tuğladan tek kubbeli olarak yapılmış bu yada tomplardan kasanağa, oradan kubbeye geçilmektedir. Çevresini açılmaıs nedeniyle önündeki küçük avlunun ortadan kalktığı, bu yapının üç bölümlü bir son cemaat yeri vardır. Ortadaki kubbe yandakiler ise aynalı tonozlarla örtülüdür.

Dıştan ana kubbedeki gibi kiremit kullanılmıştır. Tuğla gövdeli, tek şerefeli minaresi girişin sağında yer alır. Yanda bezemeye giriş kapısının üzerinde rastlanmaktadır.Bunun dışında diğer örneklerdeki gibi içerde bir kadinler mahfili yer alır.

2004 yılında mülkiyeti belediyeden Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen cami aynı yıl içerisinde onarıma alınmış ve tamamlanmıştır.b]


Kaynakça :wikipedia