- Kazanç yolları ve faziletleri

Adsense kodları


Kazanç yolları ve faziletleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 17 March 2011, 01:31 pm GMT +0200
Kazanç Yolları Ve Faziletleri:


 

En faziletli kazaç yolu cihaddır: Çünkü cihad etmekle hem kazanç temin edilmiş, hem din kuvvetlendirilmiş, hem de Allah (cc) ın düşmanları kahredilmiş olur. Sonra sırasıyla ticarettir. Zira Peygamber Efendimiz (sas)  ticareti teşvik ederek şöyle buyurmuştur:

“Dürüst tüccar (mahşerde) değerli ve güvenilir kimselerle olacaktır.” [130]

“Doğrusu Allah (cc) dürüst tüccarı sever.” Sonra ziraattır, İlk ziraatçi Hz. Âdem (as) dir. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Ziraatçi Rabbi ile ticaret yapar.” Başka bir hadîs-i şerîfde de şöyle buyurmuştur:

“Rızkı yerin altında, derinliklerinde arayın.” [131] Ve San'attır: Çünkü Peygamber Efendimiz (sas) isanları san'at öğrenmeğe teşvik ederek şöyle buyurmuştur:

“San'at fakirliğe karşı bir emniyettir.”

Bazıları ziraati ticaretten daha üstün görmüşledir. Çünkü ziraatın faydası daha umumîdir. Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Bir müslüman bir ağaç eker veya diker de; bir insan veya hayvan yahut bir kuş ondan yerse, mutlaka bu onun için bir sadaka olur.” [132]

 

Kazancın Mertebeleri:

Sonra kazancın mertebeleri şöyledir: Farz olan kazanç; kişinin kendisine ve çoluk çocuğuna yetecek ve borçlarını ödemeğe kâfi miktarda kazanç sağlamasıdır: Zira daha evvel de açıkladığımız gibi, farzları yerine getirmek ancak kazanç temin etmekle olur. Bu da borçları ödemeğe ve kişinin nafakalarını vermekle mükellef olduğu kimselerin nafakalarına yetecek miktarda kazanç temin etmesidir. Çünkü bunda fazlasını kazanma mecburiyeti yoktur. Bununla alâkalı olarak Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Can ve malından emin ve hastalıktan salim ve günlük azığı da yanında mevcut olduğu halde sabahlayan bir kimseye bütün dünya verilmiş gibi olur.” [133]




[130] Bu hadîsi Tirmizî ve Hâkim rivayet etmiştir.

[131] Bu hadîsi Müsned'inde Ebû Yala, El- Kebîr'de Taberânî ve Şuâbu'l- İman'da Beyhakî rivayet etmiştir.

[132] Bu hadîsi Ahmed ve Huzeyme rivayet etmiştir. Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/166-167.

[133] Bu hadîsi Edebü'l- Müfred'de Buharî, Tirmizî ve İbn. Mâce rivayet etmiştir. Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/167-168.


Bilal2009
Tue 19 May 2020, 04:09 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri ilim öğrenenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Wed 20 May 2020, 03:18 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim