- Kaza Borcu Olanın Nafile Namaz Kılması

Adsense kodları


Kaza Borcu Olanın Nafile Namaz Kılması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 13 September 2012, 12:39 pm GMT +0200
Kaza Borcu Olanın Nafile Namaz Kılması: [83]

 

Kazaya kalan namazı olan mükellef nafile namaz kılabilir mi?

(a) Hanefî Mezhebine göre, kaza namazlarını kılmak, nafile kılmaktan efdaldir, ancak beş vakit namazdan önce ve sonra kılınan sünnet namazlarla, kuşluk, teravih, teşbih, tahiyyetul-mescid namazlarını kılmak gerekir. Çünkü beş vakit namazın sünnetleri, farz namazların eksikliklerini telafi ederler ve vakti çıktıktan sonra bir daha kılınmazlar, halbuki kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Bunlar dışında kalan mutlak nafile namazları  da kılmak mümkündür, ancak bunlar yerine  kazayı kılmak efdaldir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, üzerinde acele kılması vacip olan kaza namazı bulunan bir insanın, -bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar- revatibden olsun veya olmasın mutlak surette nafile kılması haramdır. Cenaze namazını kılması ve farz olma­yan tavafı yapması da haramdır.

(c) Malikî Mezhebine göre, üzerinde kaza namazı olan kim­senin, sabah namazının sünneti, vitir, bayram ve tahiyyetu’1-mescid namazı dışında nafile namaz kılması haramdır. Bu durumda nafile  kılmakla  sevap,  kaza  namazını  geciktirmekle günah  ka­zanılmış olur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, üzerinde kaza namazı olan kim­senin vitir ve revatib dışında nafile namaz kılması haramdır, fa­kat kaza namazları çoksa, vitir ile -sabah sünneti dışında- revatibi de kılmayarak, kaza namazlarını kılmak efdaldir.




[83] İbn Âbidin, Raddu'l-Muhtar, c. I, a. 493; Cezîrî, Fame, c. I, s. 491-492.