- Kasten öldürme

Adsense kodları


Kasten öldürme

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 15 March 2011, 12:37 pm GMT +0200
Kasten Öldürme:





Kasten öldürme; kılıç, keskin taş, keskin kamış ve ateş gibi bedenin kısımlarını birbirinden ayıran âletlerle kasten vurup öldürmektir: Kasıt, kalbî bir iştir. Yani niyyetlenip yönelmektir. Bunun tespiti de ancak delille olur ki, o da âdeten öldürme neticesini doğuran âlet ile doğrudan öldürmektir. Anlattığımız şeyde de bu mevcuttur ve işlenen fiil kasten öldürmedir. Adamı sivriltilmemiş bir demir veya tunçla, meselâ direk veya tartı kilolarıyla yahut bunların benzeri şeylerle öldürmeye gelince; bu hususda iki rivayet vardır. Zâhirü'r- rivâyeye göre cinayette kullanılan bu suç âletleri öldürme âletlerinin aslı oldukları nazar-ı itibara alınarak, bu kasten öldürme sınırındadır.

Tahavî'nin rivayetine göre; bu kasten öldürme değildir. Çünkü cinayette kullanılan bu âletler vücudun organlarını birbirlerinden ayırmazlar. Sivri ucu olmayan bir mızrakla vurup yaralama halinde işlenen cinayet kasten yapılmıştır. Çünkü bu mızrak vücudun organlarını birbirinden ayırınca, kılıç gibi kabul edilir. Ebû Yûsuf’un Ebû Hanîfe'den rivayetine göre; bir kimse bir adamı iğne vb. bir şeyle kasten vurur da o adam ölürse, katile kısas tatbik edilmez. Ama çuvaldız vb. bir şeyle vurup öldürürse kısas tatbik edilir. Çünkü normalde iğne ile vurmada öldürme maksadı güdülmez. Ama çuvaldız vurmada bu maksat güdülür. Başka bir rivayete göre; iğne ile can alıcı noktaya dürterse, katil öldürülür. Aksi halde öldürülmez.

Kasten öldürmenin hükmü; hem günah hem de kısasdır: Katilin adam öldürme sebebiyle günaha gireceği hususunda icmâ vardır. Bununla alâkalı olarak Allah (cc) şöyle buyurmuştur:

“Kim bir mümini kasten öldürürse; cezası, içinde ebediyyen kalacağı cehennemdir. Allah (cc) ona gazap etmiş, onu lânetlemiştir.” [7] Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) de şöyle buyurmuştur:

“İnsan Rabb'ın yaptığı bir binadır. Onu yıkan mel'ûndur.” Bu hususda nasslar çoktur.

Kısasa gelince; bu lâzımdır. Allah (cc) şöyle buyurmuştur:

“Öldürülenler hakkında kısas size farz kılındı.” [8] Yani kasten öldürülenler hakkında katile kısas tatbik etmek farzdır. Çünkü kasıt olmaksızın öldürenlere kısas tatbik edilmez. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:   

“Kasten öldürenin hükmü kısastır.” [9]

 



[7] Nisa: 4/93.

[8] Bakara: 2/178.

[9] Bu hadîsi El- Kebîr'de Taberânî rivayet etmiştir. Hadîs-i şerîfın devamı şöyledir: “Hatâen öldürmeden dolayı diyet ödenir.” Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/241-243.


gulsahkilicaslan
Mon 30 March 2020, 10:04 am GMT +0200
Rabbim muhafaza kılsın inşallah dua ile

Bilal2009
Tue 31 March 2020, 06:40 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri böyle gunahlardan korusun

Sevgi.
Wed 1 April 2020, 05:08 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Bazı durumlar vardırki Rabbimiz'in asla rızası olmadığı işte bunlardan biride kasten birinin canına kıymaktır. Rabbim bizleri rızası olmadığı hallerden herzaman uzak durmayı nasip etsin inşaAllah.
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim