- Kaşları aldırmak haramdır

Adsense kodları


Kaşları aldırmak haramdır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafız_32
Wed 17 November 2010, 11:27 am GMT +0200
Kaşları Aldırmak Haramdır:
 

Arapça'da tüy aldırmak anlamındaki 'nemesa' kelimesiy­le ifade edilen şeyin, genel anlamıyla yüzdeki tüyleri gidermek olduğu söylenmiştir. Bunun yalnızca kaş aldırmak ve inceltmek anlamında olduğu da söylenmiştir. İkinci tanımlama, Âişe valide­mizden nakledilmiştir. Hiç kuşkusuz o, bu konuyu başkalarından çok daha iyi bilir.

Kaş aldırmak ve inceltmek haramdır. Bunu, kadının koca­sı için veya başka nedenlerle yapıyor olması arasınad bir fark yoktur. Çünkü Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'yüz [tüylerini] alana da, aldırana da lanet etmiştir.[289] Bu türden dav­ranışlar, Yüce Allah'ın yarattığı şekli değiştirmek anlamında oiup, yapan için de, yaptıran için de haramdır.

Allah'ın ve Resulünün lanetlemiş olmasına rağmen, maa­lesef bu türden şeylerin yapıldığını ve Müslüman hanımlar ara­sında yaygın olduğunu görmekteyiz. Tesettürlü hanımların dahi yaptırdığına tanık olmaktayız. Öyle ki, bunu yapmayanlar eleşti­rilmekte ve aşağılanmaktadır! İnnâ lillâhi ve İnnâ ileyhi râciûn.

Yüzünde bıyık veya sakal tüyleri çıkan kadınlar bun­ları aldırabilirler: Tabi olmayan şekilde, bazen hanımlarda bıyık ve sakal tüyleri çıkmakta ve çirkin bir görüntü oluşturmak­tadır. Bu durumda, bu tüyler alınmalıdır. Çünkü bu asli yaratılışa dönmektir, yaratılışı değiştirmek değildir.

Dişlerin Ziyneti: İslam dini, diş bakımını teşvik etmiş, mis­vak kullanmayı müstehap kılmıştır. Ebû Hureyre (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Rasuluîîah (sallallâhu aleyhi ve sellem); «Eğer Müminlere meşakkat olmasaydı, yatsı namazını geciktirmeleri­ni ve her namaz esnasında misvak kullanmalarını emrederdim» buyurmuştur.[290]

Dişlerin arasını açtırmak caiz değildir: Genç görün­mek ve dişlerinin güzelliğini göstermek için, diş aralarının açtı­rılması caiz değildir. Tedavi amacının dışında, Allah'ın yarattığı şekli değiştirmek haramdır. Bu nedenle Peygamberimiz (sallallâ­hu aleyhi ve sellem); 'güzellik için diş törpülettirenîere ve Allah'ın yarattığı şekli değiştirenlere lanet etmiştir.[291]

Bunlar sadece tedavi amacıyla yapıldığında caiz olurlar. Aynı şekilde düşmesinden endişe edilen dişlerin altın kaplama yapılması, diş taktırılması caizdir. Zaruret olması nedeniyle bun­lar mubahtır. -Allah en doğrusunu bilendir-.

Koku Ziyneti: Koku sürünmek, hanımlar için mubah olan bir ziynettir. Kadın, eşi için dilediği gibi koku sürebilir. Zeyneb binti Ebû Seleme anlatıyor; 'Ben babası Ebu Süfyân öldüğü za­man Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in hanımı Ummü

Habîbe'nin yanma girmiştim. Ümmü Habîbe, içerisinde sarı renk bulunan 'sufre' ile (karışık maddelerden yapılan sarı renkli) 'ha­lûk' (adında) bir koku ya da başka bir şey istedi. Ondan (önce) bir cariyeye/genç bir kıza sürdü. Sonra da (kendi) yanaklarına sürdü, ve; Vallahi, benim kokuya hiçbir ihtiyacım yok. Fakat Ra-sulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'i minber üzerinde; «Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kadına, kocasının ölümü üzerine dört ay gün yas tutmasından başka, hiçbir ölü için üç günden fazla yas tutmak helal değildir» buyurduğunu işittim' dedi.[292]

Kadınların, erkek kokusu kullanması - ve aksi- caiz­dir: Aişe validemizin, erkeklere özgü olan misk kokusundan kan izlerine sürdüğü hayız bölümünde geçmişti. Ebû Saîd (radiyallâ-hu anh)'m rivayet ettiği hadiste, 'kadınlara özgü kokulardan dahi olsa' Cuma günü erkeklerin koku sürmelerinin müstehap olduğu belirtilmiştir.[293]

Alkol içeren kokuların kullanılması:[294] Kolonya ve parfüm olarak tanımlanan kokuların birçoğu alkol içermektedir. Konu uzmanları bu alkollerde sarhoş edici özelliğin bulunduğu­nu söylemektedirler. Dolayısıyla bunları kokularda kullanmak iki nedenden dolayı caiz değildir;

1. Yüce Allah; 'Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz [295] buyurmuştur.

Yüce Allah, içkiyi yani, sarhoşluk veren her şeyi 'pislik' ola­rak isimlendirmiş ve sakınılmasın! emretmiştir. Buradaki sakın­ma, mutlak anlamda olup, hiçbir şeküde sarhoş edici maddelerin kullanılmamasını gerektirmektedir. Bu nedenle Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) içkilerin dökülmesini emretmiştir.[296] Şayet bunlarda bir fayda bulunsaydı, leş derilerinden istifade edilebileceğini açıkladığı gibi, kuşkusuz onu da açıklardı.

Alkol ve içerdiği diğer maddelere rağmen bahsedilen koku­lan kullanmak, kokusundan haz duymak ve onu beğenmek insaf sahibi hiçbir insan için mümkün olmaz.

2. Dört mezhep âlimlerine ve diğer birçok âlimlere göre içki 'necistir/pisliktir'. Bu nedenle, alkollü kokuların elbisede veya vü­cutta bulunması durumunda namaz haramdır; kılınması halinde de batıldır.

içerdiği alkol miktarının az olması durumunda, bazı âlime bu türden kokuların kullanılmasını caiz görmüşlerdir. Azlık ölçüsünü ise, o konunun uzmanları belirler. İhtiyatlı olan bu türden kokulan kullanmayıp, alkolsüz kokulan tercih etmektir. Allah en doğrusunu bilir.

Kadın, kocasına koku sürebilir: Aişe (radiyallâhu anhâ) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e en güzel ko­kular sürerdim. Hatta onun başında ve sakalında koku parlaym-caya kadar sürerdim.[297]

 
Hatırlatma:
 

Hanımlardan farklı olarak, erkeklerin kokuyu yüzlerine sür­medikleri hadisten anlaşılmaktadır. Hanımların kokuyu yüzlerine sürmeleri, kokulanmakla birlikte yüzlerini parlatmak ve süslen­mek amacını taşımaktadır. Kadınlara benzemek yasaklandığı için, erkeklerin kokuyu yüzlerine sürmeleri meşru değildir.

Evinden dışarıya çıkan hanımların, üzerlerindeki ko­kuyu gidermeleri vaciptir: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); «Koku sürünüp, kokusunu hissetmeleri için bir top­luluğun yanından geçen kadın, zâniye/zinâ etmiş olur [298] bu­yurmuştur. Abdullah'ın hanımı Zeyneb (radiyallâhu anhum) an­latıyor; 'Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve seiiem) bize, «mescide geldiğiniz zaman, hiç biriniz koku sürünmesin» buyurmuştur.[299] Allah rahmet eylesin, Albânî der ki; 'hanımların koku sürüp mes­cide gelmeleri haram ise, kokulu olarak çarşı, cadde ve sokaklara çıkmalarının hükmü nasıl olur? Hiç kuşkusuz, bunun haramlığı ve günahı çok daha büyüktür. Heysemî 'ez-Zevâcir' isimli kita­bında şunu nakleder; 'bir kadının kokulanıp süslenerek evinden dışarı çıkması, buna kocası izin vermiş olsa dahi kebâirdendir/ büyük günahlardandır.[300] Bu nedenle kadınların evlerinden dışarı çıkmaları durumunda, üzerlerindeki kokuyu gidermeleri vaciptir. Kokulu yeri, yıkayarak veya farklı şekillerde gidermeleri gerekir. Mana itibariyle sahih, senet itibariyle zayıf olan bir rivayette; 'Mescide gitmek için koku süren bir kadın, cünüplükten dolayı gusül abdesti alıncaya kadar Allah onun namazım kabul etmez' denilmiştir.[301]

 
Hatırlatma:
 

Bazı hanımlar kendileri koku sürmeyip, küçük çocuklarına koku sürerek dışarı çikmaktalar. Bu caiz değildir. Çünkü bunun yasaklanma nedeni, kokusuyla erkeklerin bakışlarını üzerine çek-memesidir. Dolayısıyla bu harekette yasaklanma gerekçesi orta­dan kalkmış olmamakta ve haram hükmü devam etmektedir. Buna dikkat edilmelidir. -Allah en doğrusunu bilendir.

Üç halde, koku sürmek hiçbir şekilde caiz değildir:

1. Ihramlı İken: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sel-Iem); '[Ihramlı iken] zaferan ile vers kokulu elbiseleri giymeyi­niz [302] buyurmuştur. Ihramlı iken kokunun yasaklanmasmdaki hikmet, cinse! duygulan tahrik etmesidir.

2. Yas Tutarken: Cenazeler konusunda, vefat nedeniyle yas tutan hanımların koku sürünmelerinin nehyedildiği belirtil­mişti.

3. Kadınlar Evden Çıkarken: Kendi eşleri için dahi olsa, evinden dışarı çıkan hanımların koku sürünmeleri caiz değildir.

Sürme Ziyneti: Kadının, eşi İçin süslenmek amacıyla veya göz ağrısını tedavi için sürme çekmesi müstehaptır. Çünkü Pey­gamberimiz (sallalîâhu aleyhi ve seltem); "Beyaz elbise giyiniz. Çünkü beyaz elbise, elbiselerinizin en hayırhsıdır: Ölülerinizi de beyaz kumaşlarla kefenleyiniz. Sürmelerinizin en hayırlısı ismid (denilen sürme taşı)dır. O gözün nurunu artırır, kirpikleri kuvvetlendirir [303] buyurmuştur.

Daha önce de belirtildiği gibi, hanımların yas dönemlerinde sürme çekmeleri caiz değildir.

Altın veya Gümüş sürmedanlıklari kullanmak caiz değildir [304] İsraf, kibir ve fakirleri incitmek gibi nedenlerden dolayı altın ve gümüş kapların kullanılmasının caiz olmadığını, kaplar bölümünde belirtmiştik.

Boya ve Renklendirİci Kullanmak: Ne hanımlar için, ne de erkekler için ağaran saç ve tüyleri koparmak caiz değildir. Çünkü Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'Beyaz kılları yolmayınız; İslam'la saçı sakalı ağarmış bir Müslüman için o kıl, kıyamet günü bir nur olur.[305]

Ağaran kılları sarıya veya kırmızıya boyamak meşrudur. Ebû Hureyre (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâhu aley­hi ve sellem} «Yahudiler ve Hıristiyanlar (saç ve sakallarını) bo-yamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz» buyurmuştur.[306] Ağaran kılları değiştirmede en faziletli olan kına ve çivit otudur. Ebû Zer (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâhu aleyhi ve selem) «ağaran kılları değiştirmenin en güzeli, kına ve çivit otudur» buyurdu.[307]

Kına herkes tarafından bilinir. Çivit otu ise, boya yapımında kullanılan bir tür bitkidir. Ağaran kılları siyaha boyamak meşru değildir.[308] Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) Mekke­'nin fethi gününde, Ebû Kuhâfe'yi saçı sakalı ağarmış beyaz bir tavşan gibi görünce; «bunu bir şeyle değiştiriniz, fakat siyah renk­ten sakınınız» buyurmuştur.[309]


[289] Buhârî, 5948; Müslim, 2125; vdğ.

[290] Buhârî, 887; Müslim, 252.

[291] Buhârî, 4886; Müslim, 2125.

[292] Buhârî, 5334; Müslim, 1486.

[293] Müslim, 846; Nesâî, 1375; Ebû Dâvûd, 344.

[294] Bkz. Edvâu'I-Beyân, 1/324; Fetâvâ el-Lecnetu'd-Dâime, 150.

[295] Maide, 90.

[296] Buhârî, 2464; Müslim, 1980.

[297] Buhârî, 5923; Müslim, 1190.

[298] Nesâî, 2/283; Ebû Dâvûd, 4173; Tirmîzî, 2786; Hasen rivayettir.

[299] Müslim, 443; Nesâî, el-Kübrâ, 9425.

[300] Albânî, el-Hicâb, 65-66-

[301] Nesâî, 8/153; Ahmed, 2/297; Zayıf rivayettir.

[302] Buhârî, 1542; Müslim, 117.

[303] Ebû Dâvûd, 3878; Tirmîzî, 994; Nesâî, 8/15; İbn Mâce, 3497; Hasen rivayettir.

[304] Fetâuâ el-lzz bin Abdissehm, 158; Ahkâmi'z-Ziyne /i'n-IYisâ'dan alıntı, 48.

[305] Ebû Dâvûd, 4202; Hasen rivayettir.

[306] Buhârî, 3462; Müslim, 2103.

[307] Tirmîzî, 1573: Nesâî, 8/139; İbn Mâce, 3622; Senedinde ihtilaf edilmiş­tir.

[308] Yahudi ve Hıristiyanlar dini inançlarının gereği olarak saç ve sakallarını siyaha boyadıkları için caiz değildir. (Çev.)

[309] Müslim, 2102; Nesâî, 5076; Ebû Dâvûd, 4204.





zerdale
Mon 10 June 2013, 08:52 am GMT +0200
özellikle tesettürlü kardeşlerimizde yaygın hale gelmeye başladı,,,nefse hoş oldukça dikkat çekici...

cerendemir
Mon 12 August 2013, 01:28 am GMT +0200
Artık kadınlar koku sürüp dışarı çıkmaz oldu.kaşlarını aldırmak normalleşti.Makyaj yapmak,saç boyatmak hepsini kendi nefislerini hoşnut tutmak için yapar oldular.Allah bizleri bu günah kardan korusun.

hafiza aise
Mon 12 August 2013, 04:50 am GMT +0200
Evet kardesim şimdi bunları yapmayanlar ayıplanir oldu.çok üzücü bir durum. RAbbim bizi afetinden korusun allah muhafaza insan çağa ayak uydurayım derken cehenneme sürükleniyor.

ehlidunya
Mon 12 August 2013, 03:40 pm GMT +0200
allah müslüman bacılarımızın gönlüne iman nurunu gönüllerine öyle bir yerleştirsinki bu günahlardan kendilerini muhafaza
etsinler .İnşaallah ümmeti muhammed gerçek istikamette resulullahın sünnetine bağlı olarak yaşarlar .allah razı olsun .

kardelen7d
Fri 10 January 2014, 11:17 pm GMT +0200
ALLAH müslüman bacılarımızın gönlüne iman nurunu gönüllerine öyle bir yerleştirsinki bu günahlardan kendilerini muhafaza
etsinler .İnşaallah ümmeti muhammed gerçek istikamette resulullahın sünnetine bağlı olarak yaşarlar .ALLAH razı olsun .
http:// herkes birbirinden bir şeyler gördükçe özeniyor  özeneceksek hz.Muhammede (s.a.v.)'e özenelim gösterişe değil

metin7/c
Sat 11 January 2014, 12:27 am GMT +0200
Evet kardesim şimdi bunları yapmayanlar ayıplanir oldu.çok üzücü bir durum. RAbbim bizi afetinden korusun ALLAH muhafaza insan çağa ayak uydurayım derken cehenneme sürükleniyor.
ok hakklısınız hocam tabiki ALLAH saten uygun bulmasa hiç vermezdi

mevlüdekalınsaz
Mon 3 March 2014, 06:16 pm GMT +0200
Rabbim bizleri nefsimize uyup da böyle büyük günahlara batmaktan muhafaza etsin...
İlmimizi artırsın,imanımızı genişletsin ve bizleri Efendimiz(s.a.v)in sünneti seniyyesinden ayırmasın inşALLAH...

yagmur_7-c
Tue 12 August 2014, 10:55 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Rabbim bizleri en güzel şekilde şekilde yaratmış...Buna bozmak kimin haddine?!!..Kaş aldırmak veya inceltmek günahtır...Zaten gerekli bir şey değil...Rabbim gönlümüzü Allah 'ın ilmiyle ve güzelliğe  ile doldursun İnşAllah...Allah c.c. razı olsun..

saniyenur
Sun 17 August 2014, 07:59 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Rabbim her anlamda bizleri Rablerine teslim olanlardan eylesin.

cerendemir
Sun 17 August 2014, 08:53 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizi bu günah dan haramdan alıkoysun inşallah....

[Muhammet]
Sun 17 August 2014, 10:52 pm GMT +0200
Ve eleykümselam... Rabim bizleri kötü işlerden haramdan bizleri korusun
Mevlam haram işler yapanların yardımcı olsun İnşaAllah...

elifbenal7a
Sun 17 August 2014, 10:58 pm GMT +0200
Allah herkese haram olan herşeyden uzak durmayı nasip eylesin...