- Kasde Benzer Öldürme

Adsense kodları


Kasde Benzer Öldürme

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 25 October 2011, 04:20 pm GMT +0200
Şüph-i Amd İle (Kasde Benzer) Öldürme:


Çoğunlukla öldürücü olmayan bir aletle bir kişiyi vurarak öldürmesine denir. Bu du­rumda da katil kısas edilmez. Yalnız katil ve akrabaları, üç sene içinde verilmek üzere ağır diyet ödemeleri gerekir.

Kaste benzer öldürme, öldürücü olmayan bir aletle haksız yere bir ki­şiye vurup onu öldürmektir. Mesela bir değnekle birine vurup onun tehli­keli yerine isabet ettiği için ölümüne sebebiyet vermek, kaste benzer öl­dürme şeklidir. Kaste benzer öldürmenin hükmü: Bu çeşit öldürmenin de biri uhrevi, diğeri dünyevi olmak üzere iki hükmü vardır.

-Uhrevi hükmü, günah  oluşudur. Çünkü her ne kadar öldürme kastedilmemişse yine de hakaret söz konusudur. Katil olayı ile ölümüne sebep olmuştur. Ancak bunun azabı kasdi öldürme azabından daha azdır.

-Dünyevi hükmüne gelince, katil öldürme gayesinde olmadığı için onun hakkında kısas cezası uygulanmaz. Ancak ağır diyet verilmesi gere­kir. Yalnız burdaki ağır diyetin kasti ödürme ağır diyetten şu farkı vardır: Tecilli olarak üç sene içerisinde verilir. Kasti öldürmede diyet peşindir.

Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

"Kaste benzer öldürmenin diyeti, kasten öldürmenin diyeti gibi ağırdır, ancak sahibi öldürülmez." [1] Bu diyet sadece katile yüklenmez katilin asabe olan baba tarafından erkek ak­rabalarının da yardım etmeleri gerekir.

Muğıyre bin Şu'be şöyle nakletmiştir: Bir kadın kıl kamçısıyla koca­sının hamile olan diğer zevcesine vurup öldürdü.Hz. Peygamber (s.a.v.) maktule kadının diyetini, katilin asabe durumunda olan varislerine yükle­di." [2] Diyet vermek hususunda katilin en yakın akrabası sonra daha ya­kın olanı ilk sırada yer alırlar. Baba veya oğullar, diyetten hiç bir şey ver­mekle mükellef değildirler. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyur­muştur: "Çocuk babasının cinayetinden dolahı hiç bir şey vermez. Baba da çocuğunun cinayetinden dolayı hiç bir şey vermez." [3]   [4]




[1] Kadı Ebu Şuca’, Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi , Ravza Yayınları: 495-496.

[2] Kadı Ebu Şuca’, Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi , Ravza Yayınları: 496.

[3] Buhari, 2615, Müslim, 89; Ebu Davud, 2874.

[4] Kadı Ebu Şuca’, Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi , Ravza Yayınları: 496-498.