- Karısını Kendine Haram Kılanın Durumu

Adsense kodları


Karısını Kendine Haram Kılanın Durumu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Wed 9 March 2011, 01:07 am GMT +0200
Karısını Veya Cariyesini Kendine Haram Kılanın Durumu

Ömer b. el-Hattab'm kızı ve Nebinin de eşi olan Haf-sa, Nebî'nin yanında olması gereken bir günde babasını ziyarete gitmişti. Babasının yanından döndüğünde Ne­biyi kendi odasında, Nebî'nin oğlu İbrâhîm'in anası Kıbtî câriye Mâriye ile birlikte gördü. Mâriye çıkıncaya kadar içeriye girmedi. Hafsa Nebî'ye dedi ki:

— Kiminle birlikte olduğunu gördüm ve çok kıskan­dım.

Nebi (s.a) Hafsa'nm kıskandığını ve üzüldüğünü gö­rünce ona şöyle dedi:

— Bu durumumu gizle, Âişe'ye bildirme; ebediyyen ona yaklaşmayacağım.

Ancak Hafsa, -kendisiyle iyi geçindiği- Aişe'ye duru­mu bildirdi. Âişe Nebî'nin (s.a) üzerine o kadar ısrarla gitti ki, sonunda Nebî, Mâriye'ye yaklaşmayacağına dâir yemin etti ve onu kendisine haram kıldı. Bunun üzerine Yüce Allah şöyle buyurdu:

Ey Nebi! Eşlerinin (yani, Âişe'nin} hoşnutluğunu

arayarak Allah'ın sana helâl kıldığı şeyi (yani,

Mâriye ile cima etmeyi} niçin haram edersin?! Allah gafurdur, rahimdir {yani, ey Nebî, ettiğin yemine karşı Allah bağışlayıcı ve onun için kefâret hükmü getirmekle merhametlidir). Allah size yeminlerinizi çözme {yani, yeminleriniz dolayısıyla keffâret verme) yolunu göstermiştir. (Tahrîm/1-2)

Söz konusu bu keffâretin miktarı ise Mâide sûresinde geçmektedir:

Bunun (yani, yaptığınız yeminin} keffâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on fakiri doyurmak veya onları giydirmek veya bir köle azad etmektir. (Mâide/89)

Dedi: Nebî (s.a), Mâriye'yi kendisine haram kılması sebebiyle bir köle azad edip onunla cima etti ve ondan Ib-râhîm (a.s) doğdu.

Mukâtil dedi ki: Karısına ya da cariyesine, "Sen bana haramsın" diyen bir kimse, yemini dolayısıyla keffâret versin. Hatta bununla talâkı niyet etmiş olsa dahi bu, an­cak keffâret verilecek bir yemindir.

Dedi: Bize Mukâtü'in 'Atâ'dan, onun da İbn 'Abbas; Ebû Bekr ve Âişe'den ve yine Mukâtil'in 'Abdu'I-Kerînı'den, onun Mücahid'ten, onun da İbn Tavûs'tan rivayet et­tiğine göre, hanımına, "Sen bana haramsın" diyen kişi için bir yemin keffâreti söz konusudur. [230]


[230] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 231-233.