- Karısı olanın karım yok demesi

Adsense kodları


Karısı olanın karım yok demesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 25 March 2011, 02:31 pm GMT +0200
Karısı Olanın; Karım Yok Vb. Demesi:



Bir adama; 'karın var mı? diye sorulur da, o; 'hayır' der ve bu cevabıyla talâka niyyet ederse; talâk vâki olur. Bu hükütn El- Muhît adlı eserde yer almış olup, müellif; 'sahih olan da budur' demiştir. Aynı şekilde bir kadın kocasına; 'sen benim kocam değilsin' der, kocası da boşamaya niyyet ederek ona; 'doğru söyledin' derse; keza aynı niyyetle karışma; 'sen benim karım değilsin' veya; 'sen benim karım olmadın' yahut; 'ben senin kocan değilim' veyahut; 'ben sana koca olmadım' derse; talâk vâki olur.

İmameyn dediler ki; 'bu durumda talâk vâki olmaz. Çünkü onun bu sözü yalan haber vermektir. Talâka niyyet etse bile talâk vâki olmaz.[29]

Ebû Hanîfe'ye göre ise; bu sözlerde gizli olan mukadder bir cümle bulunduğundan dolayı talâk vâki olur. Bu mukadder cümle şöyledir: 'Sen benim karım değilsin, çünkü ben seni boşadım.' Böyle bir gizli cümlenin bulunması muhtemel olduğundan dolayı, koca talâka niyyet etmişse; niyyeti sahih olur ve talâk vâki olur.

Yabancı biri bir erkeğe; 'karın boşanmamış mı?' diye sorar da erkek; 'hayır' cevabı verirse; karısı boş olur. 'Evet' cevabı verirse, karısı boş olmaz. Bir erkek karışma; 'ben boşum de!' derse; karısı bunu söylemedikçe boş olmaz. Çünkü o karısından bir hüküm inşâ etmesini emretmiştir. Koca başka bir adama; 'karıma boş olduğunu söyle' derse; o adam onun karışma bu sözü söylese de, söylemese de; karısı boş olur. Çünkü koca o adama; kendisinin karısına boşanma ihbarında bulunmasını emretmiştir. Bu da boşanmanın daha evvel vukûbulmuş olmasını gerektirir.

Bir başkası evli bir adama; 'eğer hakkımı bugün ödemezsen, karın boş olsun1 der, adam da ona cevap verme kastıyla; 'evet' derse; yemini bağlanır. Çünkü cevap, sualin iadesini gerektirir. Bu durumda koca; 'evet, hakkını ödemezsem, karım boş olsun1 demiş gibi olur.

Bir kimse karısına; 'iddet bekle, iddet bekle, iddet bekle' der ve; 'ben bununla bir talâkı kastettim1 derse; bu sözü diyâneten doğru kabul edilir ama hüküm nazarında karısı üç talâkla boşanmış olur. 'Ben bu cümlelerin ikincisiyle iddeti kastettim' derse; bu sözü hüküm makamlarınca  doğru  kabul   edilir.   'Bu cümlelerin birincisiyle talâkı

kastettim ama ikinci ve üçüncü ile bir şeye niyyet etmedim' derse; üç talâk vâki olur. Bu son iki cümle talâk müzâkeresi halinde söylendiklerinden dolayı, mutlaka talâk mânasında kabul edilirler. [30]




[29] Buradaki tabirin anlaşılmasındaki zorluk; Arapça ile Türkçe kelime ve cümle yapılannın farklı olmasından dolayıdır. Nitekim buradaki Arapça ibareyi tam olarak tercüme mümkün olamamaktadır; tıpkı her Türkçe ibarenin Arapça'ya aynen tercüme edilememesi gibi... (Mütercim).

[30] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 3/147-149.


Bilal2009
Mon 17 August 2020, 09:43 am GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri ilim öğrenen kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

es-Sabur
Tue 18 August 2020, 06:43 am GMT +0200
Bir adama karın varmı diye sorsalar oda yok dese bu adamın karısını boşayacağı anlamına gelir

Sevgi.
Wed 19 August 2020, 06:33 am GMT +0200
Aleyküm Selâm. Evli bir adama eğer eşiniz varmı diye sorulduğunda yok derse bu eşini boşucağı anlamına gelir.