- Kardeşliği tehdit eden virüsler nelerdir?

Adsense kodları


Kardeşliği tehdit eden virüsler nelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sun 9 January 2011, 12:52 am GMT +0200
Kardeşliği tehdit eden virüsler nelerdir?



Allah'a, Peygamber Efendimiz'e ve Kur'an-ı Kerim'e iman edip aynı kıbleye yönelen her mümin kardeştir.

Ali İhsan Er'in yazısı

Birbirinin dostu, arkadaşı, yoldaşı ve gönüldaşıdır. Böylesi bir kardeşlik bütün inanmış sineleri iman ve takva esasından kaynaklanan kardeşlik bağıyla birbirine kenetler.

Kur'an'ın öngördüğü kardeşlik, sevinçte ve kederde beraber olmayı, sevip saymayı, güvenmeyi, merhamet etmeyi, yardımlaşıp dayanışmayı gerektirir. Nitekim mü'minlerin iman hazzına erebilmelerini sağlayan sebeplerden biri, kardeşlerin birbirlerini Allah için sevmeleridir. Allah için birbirini sevenler, Allah için bir araya gelip hal-hatır soranlar, sohbet edenler, Allah için birbirlerini ziyaret edenler, Allah için birbirlerine iyilik ve yardım edenler, Cenâb-ı Hakk'ın sevgisini hak ederler. (Buhârî, İman, 9) Peygamber Efendimiz, bize birlik hâlinde olmamızı, ayrılıp dağılmaktan şiddetle kaçınmamızı tavsiye etmekte, birlik ve beraberlikte rahmet, ayrılıkta ise azap olduğunu bildirmektedir. (Tirmizî, Fiten,7)

Çünkü müminler arasında kardeşlik bağlarını tehdit eden bir takım virüsler vardır. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde bu virüsleri şöyle dile getiriyorlar:

"Sakın zanna yer vermeyin. Zira zan, sözlerin en yalanıdır. Tecessüs etmeyin, haber koklamayın, rekâbet etmeyin, hasetleşmeyin, birbirinize buğz etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, ey Allah'ın kulları, Allah'ın emrettiği şekilde kardeş olun. Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Ona (ihânet etmez), zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu tahkir etmez. Kişiye şer olarak, Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir. Her Müslüman'ın malı, kanı ve ırzı diğer Müslüman'a haramdır... Ey Allah'ın kulları kardeş olun. Bir Müslüman'ın kardeşine üç günden fazla küsmesi helâl olmaz." (Buharî, Nikâh 45)

ÖZEL HAYATA MÜDAHALE ETME!


Hadiste sıra halinde peşi peşine kardeşliğe zarar verebilecek noktalara işaret ediliyor. Hadiste ifade edilen bu noktaları sırasıyla ele alalım:

Büyük kavgaların sebeplerine bakıldığında zan yoluyla ileri sürülen fikirler göze çarpar. Tabii ki bu su-i zandır. Hüsn-ü zan ise her zaman kârlıdır. Doğru çıksa isabet eder. Yanlış çıksa kaybetmemiş, gıybet etmemiş ve önemli bir kavgayı önlemiş olur.

İnsanları en çok rahatsız eden bir başka şey de özel hallerinin araştırılmasıdır. Oraya buraya kulak kesilip onu bunu dinlemek bir hastalıktır. İnsanlar bu zaafın çekirdeklerini bünyelerinde taşırlar. Oysaki bu, ahlaki olmadığı gibi insanların birbiriyle olan münasebetlerini bozmada da birebirdir.

Bir başka virüs haksız rekabettir. Rekabet, eğer hayırda ve güzelliklerde, yıkmadan yapılan bir yarışma ise bunu Kur'ân teşvik eder. (Bakara, 2/148) Ama rekabet, beraberinde başka gayr-i ahlaki tavırları getiriyorsa bu, rekabet bahanesi altında işlenen başka günahları akla getirir. Nitekim modern toplumlarda da rekabetler kontrolden geçmekte ve bir kurala bağlanmaktadır. Müslüman ise fazladan olarak bu konuda daha ahlaki ve duyarlı olmak durumundadır.

HASET ETME, GIBTA ET!


Haset, mümin kardeşinde olan güzel bir şeyin sadece kendinde olmasını istemektir. Dolayısıyla mümin haset edemez. Haset, insanın iyiliklerini, sevaplarını, ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi yiyip bitirir ve onun ruhunu öldürür. Mümin ancak gıbta edebilir. Mümin kardeşinde olan bir güzel hali beğenir, kendinde de olmasını arzu edip o güzel hasletin kardeşinden gitmesini arzu etmezsen ona gıpta etmiş olursun.

Kardeşliği tehdit eden virüslerden bir tanesi de insanların birbirlerine karşı enâniyet kokan davranış­larda ve sözlerde bulunmalarıdır. Böyle bir davranış ise hem enâniyet sahibi için, hem de içinde yer aldığı toplum için son derece tehlikeli bir husustur.

Allah'a, Peygamber Efendimiz'e ve Kur'an-ı Kerim'e iman edip aynı kıbleye yönelen her mümin kardeştir. Birbirinin dostu, arkadaşı, yoldaşı ve gönüldaşıdır. Böylesi bir kardeşlik bütün inanmış sineleri iman ve takva esasından kaynaklanan kardeşlik bağıyla birbirine kenetler. Her mümin bu kenetlenmeyi bozma potansiyeli taşıyan tehlikelerden uzak durmalı, kardeşliği pekiştirecek tutum ve davranışlar sergilemelidir.

Bugün