- Karadenizlilerde böbrek taşı daha fazla

Adsense kodları


Karadenizlilerde böbrek taşı daha fazla

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
zahdem
Sat 12 March 2011, 06:48 pm GMT +0200

Atasam Sağlık Grubu Üroloji Uzm.Op. Dr. A.Kubilay Yüzüncü, Karadeniz Bölgesi'ndeki vatandaşlarda böbrek taşı vakalarına çok sık rastlandığını belirtti.

Dr. Yüzüncü, böbrekte ve idrar yollarında oluşacak taşlara zamanında müdahale edilmediği durumlarda böbreğin kaybedileceği uyarısında bulundu. Böbrek Haftası nedeni ile uyarı yapan Uzm. Op. Dr. A.Kubilay Yüzüncü, böbrekte ve idrar yollarında oluşacak taşların, idrar akım kanallarını tıkamak yoluyla geride idrar birikmesine ve zamanla, sağlıklı böbreğin kaybedilmesine yol açabileceğinin unutulmamasını istedi. "Böbrek taşları toplumda sık görülür. Belli coğrafik bölgelerde görülme sıklığının fazla olduğu bilinmektedir. Karadeniz Bölgesi de bu bölgelerden biridir." diyen Yüzüncü, şunları dile getirdi:

"Bu hastalığın temelinde birçok metabolik faktör olduğu bilinmektedir. Bu metabolik faktörler, idrarın asit-baz dengesini değiştirerek kristal oluşumuna ve bunların birbirlerine yapışarak daha büyük hale gelmelerine neden olur. Bu taşlar, böbreğin çıkış kanallarını tıkayarak, kanalın gerisinde idrar birikmesine ve zamanla, idrar üreten sağlıklı böbreğin kaybına yol açabilir. Metabolik değişikliklere yol açan en önemli etmen ise genetik faktörlerdir. Ailesinde, birinci derece akrabalarında böbrek taşı öyküsü olan bireyler, olmayanlara göre daha fazla risk altındadır. Ancak ailesinde taş öyküsü olsun olmasın her sağlıklı erişkin insanın günde 2.5-3 lt kadar su tüketmesi hem böbreğin normal fonksiyonlarını idame ettirebilmesi hem de taş oluşumunu en aza indirgemesi için gereklidir."

Yüzüncü, böbrek hastalığının her zaman bulgu vermeyebileceğinin, böbrek kayıplarına uğramamak için özellikle aile öyküsü olan kişilerin belli aralıklarla düzenli olarak üroloji hekimine giderek kontrollerini yaptırmalarını tavsiye etti.


CİHAN