- Kâr Ortaklığında Caiz Olan Şartlar

Adsense kodları


Kâr Ortaklığında Caiz Olan Şartlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 20 October 2011, 07:53 pm GMT +0200
4. Kâr Ortaklığında Caiz Olan Şartlar





5. îmam Malik» kırad olarak bir kimseye mal verip de benim malımla ancak şu mallan satın alacaksın diye şart koşan veya be­lirterek şu malı satın almayacaksın diyen kimse hakkında şöyle der: Bir kimse, sermaye verdiği kişiye ismi ile su malı veya şu hay­vanı (muayyen bir malı veya hayvanı) satın almayacaksın diye şart koşsa, bunda bir mahzur yoktur. Ama sermaye verdiği kişiye, şu veya bu mallardan başkasını satın almayacaksın diye şart koş­mak mekruhtur. Ancak kendisinden başkasının alınmamasını emrettiği mallar, çok bulunup yaz ve kış değişmiyorsa, bunda da bir mahzur yoktur.

îmam Malik der ki: Bir kimse diğer birine kırad (sermaye) ola­rak bir mal verip de ortağından ayrı hususi bir kâr şartı ileri sür­se, bir dirhem bile olsa, bu caiz değildir.[7] Ancak kârın yarısını kendisi, yarısını veya üçte birini veya dörtte birini yahut da bun­dan daha az ya da daha fazlasını arkadaşı için şart koşarsa, bu söylediği şey az olsun çok olsun bunların hepsi helâldir ve o müslümanın kâr ortaklığıdır. Fakat kendisi için arkadaşının dışında hususi bir kâr olarak; bir dirhem veya daha az bir şeyi ayırıp geri kalan kârın aralarında yan yarıya olmasını şart koşsa, bu caiz ol­maz. Müslümanların kâr ortaklığı, bu şekilde değildir.



[7] Çünkü şart koşulan miktar, belki kârın tamamını kapsayabilir. Böyle olun­ca da diğer ortağa bir şey kalmaz. Dolayısıyla kimin ne alacağı bilinemez. Bu yüzden böyle bir şart koşuîduğu takdirde anlaşma fasid olur. (Bâcî, el-Münteka, c. 5, s. 160).