- Kâr Ortaklığında Borçlar

Adsense kodları


Kâr Ortaklığında Borçlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 20 October 2011, 07:39 pm GMT +0200
11. Kâr Ortaklığında Borçlar



12. îmam Malik der ki: Bize göre üzerinde ittifak edilen husus şudur: Bir kimse diğer birine kırad olarak bir mal verir, o da bu­nunla bir eşya satın alarak veresiye satar ve kâr eder, sonra da ala­cağını teslim almadan önce ölürse, varisleri istedikleri takdirde, o alacağı teslim alabilirler. Eğer bu hususta emin iseler, babalarına şart koşulan kâr onların hakkıdır. Eğer o alacağı istemeyi hoş gör­mezler, mal sahibi ile borçluyu başbaşa bırakırlarsa, onu istemek­le mükellef tutulmazlar. Yani onu, mal sahibine havale ettikten sonra, kâra ve zarara karışmazlar. Eğer o alacağı tahsil ederlerse, babaları için şart koşulan kâr ve nafaka kendilerine ait olur. Çün­kü onlar, bu hususta babalarının vekili sayılırlar. Eğer onlar bu hususta güvenilir değillerse, güvenilir ve emin birini getirebilir­ler. O, bütün malı ve kazancı tahsil edince, babalarının hakkına sahip olurlar.

İmam Malik der ki: Bir kimse, diğer birine çalıştırmak üzere sermaye olarak bir mal verse, bu hususta veresiye sattığı şeyler hakkında ödeme sorumluluğu vardır. Eğer veresiye satacak olur­sa, mal sahibine öder.[17]



[17] Bu sorumluluk, mal sahibi ona veresiye satmamayı şart koştuğu ve bu sa­tışta zarar olduğu zaman söz konusudur. Çünkü mudarib, burada yetkisi­ni aşmış olur. Eğer bu satışta kâr olursa, şartlarına göre aralarında tak­sim edilir. Çünkü veresiye satmasıyla yetkisini aşmış olması, kârdaki hak­kını düşürmez. (Bâcî, el-Münteka, c.5, s. 176).

 

melda 6D
Fri 14 July 2017, 07:36 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Ticarette de adaletli olalım inşallah . Allah razı olsun .

ceren
Fri 14 July 2017, 07:52 pm GMT +0200
Aleykumselam. Rabbim bizleri islami yoldan ayirmasin insallah...

Sevgi.
Sat 15 July 2017, 01:37 am GMT +0200
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizleri her konuda adaletli olan kullarından olabilmeyi nasip etsin inşaAllah