- Kanunla yasaklanan Tuğra'da öğrencilerin zaferi

Adsense kodları


Kanunla yasaklanan Tuğra'da öğrencilerin zaferi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Mon 7 April 2014, 08:39 pm GMT +0200
Kanunla yasaklanan Tuğra'da öğrencilerin zaferi



Öğrencilerin başlattığı ‘Tarihimi Geri Ver’ kampanyası meyvesini verdi
İstanbul Üniversitesi’nin tarihi ana giriş kapısının orijinalinde yer alan Sultan Abdülaziz’e ait tuğra, titiz bir restorasyonla 87 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.
 
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Milli Savunma Bakanlığı(Harbiye Nezareti) ve Genelkurmay Karargahı(Seraskerlik) olarak kullanılan, Cumhuriyetle birlikte de İstanbul Üniversitesi’ne dönüştürülen Beyazıt’taki tarihi binanın kapısının üzerindeki Sultan Abdülaziz tuğrası, 87 yıl sonra ortaya çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından ayrılan bütçe ile, Akka Mimarlık tarafından sürdürülen tarihi kapının restorasyon ve konservasyon çalışmasında; cephe temizliği, taş onarımlar, kimyasal sağlamlaştırma, kalem işi süslemeleri de yapıldı. 15 kişilik bir ekibin görev aldığı restorasyon çalışmasında yapı üzerindeki kitabelerde isimleri görünen dönemin hattatlarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi ile Mehmet Şefik Bey’in imzaları açığa çıkarıldı. Ayrıca ilk defa bu çalışmayla birlikte tuğralar üzerinde hattat Abdulfettah Efendi imzası da gün yüzüne çıkmış oldu. Kapının kuzey cephesinde yani arka kısmında yeni bir tuğra olduğu da tespit edildi.
 
Hat ve tuğralara yasak
 
Harbiye Nezareti (Savunma Bakanlığı) kapısının üzerinde celi sülüs yazıyla ‘Daire-i Umur-i Askeriyye’ bu ibarenin sağ ve sol tarafında da fetih ve zafer ayetleri yazılıdır. Mütareke devrinde İngilizler tarafından kullanılan Harbiye Nezareti binası, Lozan Antlaşması’ndan sonra boşaltılınca Darülfünun’a tahsis edilmişti. 1927 yılında ise, daha önce İngilizlerin dahi dokunmadığı kitabe ve hat sanatlarını yok etmek amacıyla kanun çıkarıldı. “Türkiye Cumhuriyeti dahilinde bulunan bütün mebani-i resmiyye ve milliyye üzerindeki tuğra ve methiyelerin kaldırılması hakkında kanun” çıkınca, Darülfünundaki bu hat yazıları da kapatıldı. Aslında kanunla sökülmesi emredilmiş ancak, Darülfünun emini İsmail Hakkı Bey, kendisi bir hat sanatçısı olduğu için ve Hattat Mehmed Şefik Bey’in elinden çıkan kitabenin ne kadar değerli bir sanat eseri olduğunu bildiği için mermerlerle kapatmıştı. 1933 yılında da T.C yazılmıştı.
 
Öğrencilerin tarih zaferi
 
Restorasyonla birlikte 1927’de üzeri kapatılan Sultan Abdülaziz’e ait tuğra, 87 yıl saklı kaldığı yerden ortaya çıkarıldı. T.C ibaresi ise İstanbul Üniversitesi amblem ve yazısının önüne getirildi. 2 yıl önce üniversite öğrencileri ve Ulusal Öğrenci Konseyi, sosyal medyadan ‘Tarihimi Geri Ver’ kampanyası başlatmıştı.
 
Star

yagmur_7-c
Mon 7 April 2014, 09:27 pm GMT +0200
selamunaleykum...
HasbinAllahu velilem vekil... Bu nasıl bir yasak Allah ım.... Rabbim en iyisi versin...İnşAllah hayırlısı diyelim...

ehlidunya
Tue 8 April 2014, 10:42 am GMT +0200
Allaha şükürler olsun Rabbim hakikati günleri yaşamayı nasip ekledi hak edilen şeyler yerine kondu hak yerini yavaş yavaş buluyor allah daim eylesin

MEHMET/8/A/ENES
Tue 8 April 2014, 12:35 pm GMT +0200
İnşAllah Rabbim daim eyler.Hakikatten ayrılmayı nasb etmesin Rabbim...(AMİN)

7/C
Tue 8 April 2014, 01:05 pm GMT +0200
VE ALEYKÜME SELAM;
RABBİM daimini eylesin İNŞALLAH....

elifbenal7a
Tue 8 April 2014, 01:59 pm GMT +0200
Osmanlı Tuğrası bizler için çok önemli tarihimi geri ver kampanyasıda çok güzel olmuş :) bravo

7/C
Tue 8 April 2014, 02:53 pm GMT +0200
Allaha şükürler olsun Rabbim hakikati günleri yaşamayı nasip ekledi hak edilen şeyler yerine kondu hak yerini yavaş yavaş buluyor ALLAH daim eylesin
Haklısınız hocam katılıyorum size;

Sevde38
Fri 11 April 2014, 01:38 pm GMT +0200
Gördüğümüz gibi Osmanlı tuğrasının varlığı  bile Allah düşmanlarını yıllarca korkutmuş.Kendi varlığını düşünemiyorum.