- Kanunî Tedbirler

Adsense kodları


Kanunî Tedbirler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 21 June 2012, 04:58 am GMT +0200
EKONOMİK ADALET (II)

Kanunî Tedbirler
 
İslam, şüphesiz infak ve Allah rızası için sarfetme ruhunu manevi talim ve terbiye vasıtalarıyla himaye etmiştir. Ancak tüketim rahatlığını tam istihdamı karşılayacak seviyede tutmak için ge­reken belirli kanuni tedbirleri de almıştır. Ma­nevi eğitimin insanları Allah rızasına ulaşmak için daima daha fazlasını sarfetmeye teşvik etti­ği bir vakıadır. İnsanlar İslam'ın ruhunu anla­dıkça ve zihinlerine yerleştirdikçe, yalnızca Al­lah'ın nzası için fakirlerin durumunu iyileştir­meye daha çok çaba gösterecekler ve servetle­rinden sarfedeceklerdir.

Bu sebeple, insanlar arasında manevi talim ve terbiyeye daha büyük önem verilmiştir. Ki bu­nun sayesinde insanlar servetin fert ve toplum refahı ile ilgili gerçek fonksiyonunu anlasınlar. Bu tarzda bir eğitim ve terbiye insanların, fakir­lerin durumlarını iyileştirmek için yaptıkları harcamada artış olmasına büyük ölçüde yar­dımcı olur. Böylelikle tüketim seviyesi yükse­lir. Ancak bu, toplumun hastalıkları için tam bir tedavi olmayabilir. Dolayısıyla İslam, gayesine ulaşmak içirt esas olarak manevi ıslaha dayan­makla beraber sağlıklı güçleri teşvik etmek ve toplumda ortaya çıkan şeytani arzulan engelle­mek için bazı maddi düzenleme ve sınırlamalar da getirmiştir.

İnsanların manevî eğitimi ile beraber kanunî tedbirlerin de kullanımı hususunu şu ayet izah etmektedir:" Andolsun, biz elçilerimizi açık de­lillerle gönderdik ve onlarla beraber Kitab'ı ve (adalet) ölçü(sün)ü indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler. Ve kendisinde büyük bir kuv­vet ve insanlara bir çok faydalar bulunan demiri indirdik ki, Allah, kimin (ondan istifade ederek) gaybda (görmediği halde) Allah'ı ve Rasulüne yardım edeceğini bilsin (ortaya çıkarsın). Şüp­hesiz Allah kuvvetlidir, daima üstündür (yardı­ma muhtaç değildir, fakat insanların kendi menfaatleri İçin onlara cihadı emretmektedir)." (57: 25).

Bu ayetin adalet veya itidal ilkesini açıklamada, bunun insan hayatında uygulanmasında çok önemli bir yeri vardır. Ayetin ilk kısmı, bu ada­let yapısının bütün sistemin belkemiği olan ma­nevi talim ve tebligat vasıtasıyla nasıl ortaya konduğunu açıklamaktadır, ikinci kısım, top­lum karşıtı güçlerin bu ilkeyi ekonomide istis­mar etmesini ve toplumun daha fakir kesimini kullanmasını önlemek için kanuni kısıtlamala­rın nasıl kullanılacağını göstermektedir.

Böylece Kitab, İyiyi kötüden ay ırdederek doğru yolu göstermektedir. Mizan, (ölçü) itidal yolu­nu, sadece mescidlerin dört duvarı arasında de­ğil, günlük hayatın her sahasında korunması ge­reken ifrat ve tefrit arasındaki itidali ifade et­mektedir. İnsanın bütün yönleri birbiri ile ya­kından ilgili olduğundan, hayatın herhangi bir yönünü ele alarak sadece o alanda adaleti tesis etmek mümkün değildir. Eğer adaleti sadece bir sahada, mesela ekonomik sahada tesis etmiş­sek, hayatın bütün diğer alanlarında da tesis et­meliyiz. Aksi takdirde bütün çabalarımız boşa çıkacaktır.

Bu kanunî tedbirler olumlu ve caydırıcı olmak üzere iki nevidir