- Kambur Mustafa Paşa Camisi

Adsense kodları


Kambur Mustafa Paşa Camisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Tue 4 May 2010, 04:24 pm GMT +0200
Kambur Mustafa Paşa Camisi


Kambur Mustafa Paşa Camisi


İstanbul Fatih ilçesi Sofular caddesindeki bu cami 2006'da ibadete açılmıştır. Camiyi yaptıran Kundakçızade Kambur Mustafa Paşa valiliklerde bulunmuş, Bağdat valiliğinden sonra hicri 1076'da vefat etmiş ve Kahire'ye defnedilmiştir.

Cami 17. yy.sonlarında inşa edilmiş, 1918'e kadar ibadete açık kalmış, bu tarihten 1945'e kadar metruk kalmış ve yıkılmıştır. Caminin planları ve eski fotoğraflarına bakılarak yeniden yapılmasına başlanmış ve 2006'da bitirilmiştir.

Değnekçi sokağı ile Pazaryeri sokağı arasındaki adada bulunan ve Yayla Camii diye de bilinen caminin kıble tarafında Sofular caddesinden ve tam karşı taraftaki sokaktan girilen iki kapısı vardır. Altı mahzen (şimdi Kadınlar Mescidi) olan camiye bu kapılardan on oniki basamaklı merdivenlerden çıkılır. Yoldan parmaklıklı duvarlarla ayrılan bir bahçesi vardır.

Kare planlı cami bir 4 metre yüksekliğindeki giriş ve 10 metre yüksekliğindeki ana yapıdan ibarettir. Ana yapı içine girildiğinde soldan merdivenlerle üst kata çıkılır. Duvarlar beyaz badanalı olup, klasik biçimde solda kürsü, sağda minber bulunur. Pencerelerin üstte olanları sabit ve peteklidir, alttaki pencereler kanatlıdır. Ana yapının sağında bitişik kırmızı tuğlalı minaresi yükselir.



Kaynakça : wikipedia