- Kalp ritm bozukluğunda tedavi

Adsense kodları


Kalp ritm bozukluğunda tedavi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Fri 31 July 2009, 09:32 pm GMT +0200
Prof. Dr. Kamil Adalet, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma ile kendini gösteren ritm bozukluklarının ani ölümlere neden olabildiğini belirtti.


İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma ile kendini gösteren ritm bozukluklarının ani ölümlere neden olabildiğini belirterek, kalbin belli alanını ısıtma ile tedavide yüzde 100 başarı elde edilebildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Adalet yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ölüme en çok kalp ve damar hastalıklarının neden olduğuna işaret ederek, kalp damar hastalığı bulunanların da önemli bir kısmının kalp ritm bozukluğundan dolayı aniden hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Kalp ritm bozukluklarının 2 ana gruba ayrıldığını ve bunların da kalbin dakikada 50'nin altı gibi anormal biçimde yavaş çalışması ya da kalbin dakikada 140'ın üstü gibi aniden aşırı derecede hızlanması olarak görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Adalet, ileri derecede yavaş çalışan kalbi tek tedavi metodunun kalp pili takılması olduğunu belirtti.

Kalbin ataklar şeklinde aniden çok hızlı çalışması durumunda 3 tedavi metodunun söz konusu olduğunu, bunların ritmi düzenleyici ilaçlar, ablasyon (kalbin belli alanını ısıtma) ve elektroşok yapan özel cihazlar (ICD, defibrilatör) takılması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Adalet, şöyle devam etti:

''Çarpıntı, baş dönmesi ve bazen bayılma ile kendini gösteren ve taşikardi (kalp hızlanması) olarak tanımlanan ritm bozuklukları ani ölüme de yol açabilir. Ani ölüm riski olmadığında ilaçlar ilk seçenek olarak kullanılıyor. Hayati tehlike olduğunda ise ablasyon veya ICD (elektroşok yapan cihaz) takılması gerekiyor.

Ablasyon ile başarı oranı yüzde 95'in üzerinde. Hatta bazı ritm bozukluklarında yüzde 100 olabiliyor. Bu yöntem uygulandığında ilaca gerek kalmıyor, hastalar tamamen sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürüyor. Bu yöntem tıbbın mucize tedavi metotlarından biri olarak kabul ediliyor.''

Prof. Dr. Adalet, kalp ritm bozukluklarının bir süredir ablasyonla tedavi edildiğine dikkati çekerek, ''Ablasyon öncesi kalbin içine ilerletilen ince teller ve özel bilgisayarlar vasıtasıyla kalbin elektriksel haritası çıkarılarak ritm bozukluğuna neden olan alanlar belirleniyor. Bu alanın özel kateterler ile ısıtılması (radyofrekans akımı ile) hastalığın ortadan kalkmasını sağlıyor'' ifadesini kullandı.

Teknolojinin her geçen gün yenilendiğini ifade eden Prof. Dr. Adalet, son 2 yıldır daha da gelişmiş 3 boyutlu haritalama sistemleri (CARTO) ile önemli aşamalar kaydedildiğini, bu sayede başarının arttığını söyledi.

Prof. Dr. Adalet, bu sistemlerin halen İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında mevcut olduğunu da anımsattı.