- Kahinlik Ücretinin Zina Kazancı­nın Haram Olması

Adsense kodları


Kahinlik Ücretinin Zina Kazancı­nın Haram Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 27 November 2011, 01:25 pm GMT +0200
9- Köpek Bedelinin, Kahinlik Ücretinin, Zina Kazancı­nın Haram Olması Ve Kedi Satmanın Yasak Olması


1432- Ebu Mes'ud eI-Ensârî (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.); köpeğin satışı karşılığında alman parayı, fahişenin zina karşılığı aldığı kazancını ve kahinin ücretini yasaklamıştır.” [685]

1433- Ebu'z-Zübeyr'den rivayet edilmiştir:

“Câbir'e, köpek ve kedi bedelinin hükmünü sordum. O da:

“Peygamber (s.a.v.) bunu yasakladı” diye cevap verdi. [686]

Açıklama:

Hadis üç türlü kazancı yasaklamıştır:

1- Köpeğin satışı karşılığında alınan para: Bu konuda üç Söru§ vardır:

a- Ulemanın cumhuruna göre; ister av köpeği olsun, ister başka bir köpek olsun, ister eğitilmiş olsun, ister olmasın her türlüsünün satışı karşılığında alınan bedel haramdır. Bunlar bu konuda geien hadislerin mutlak oluşunu göz önüne almışlardır.

b- Ata' ve Nehaî'ye göre; sadece av köpeğinin satışı caizdir. Diğerlerinin satışı caiz de­ğildir.

c- Hanefilere göre ise; ister eğitimli olsun, ister eğitimli olmasın her türlü köpeğin satışı caizdir. Karşılığında alman para helaldir. Yalnız Ebu Yusuftan eğitilmemiş olan ısıran kö­peklerin satışının caiz olmadığı rivayet edilmiştir.

Bunların delilleri, “Resulullah (s.a.v.), av köpeği veya çoban köpeği dışındaki köpeklerin satışını men etti” anlamındaki hadistir. Ayrıca köpek, avcılıkta ve bekçilikte kullanılan bir hayvandır. Satışını yasaklayan hadisler, İslam'ın ilk yılları içindir.

2- Fahişenin zina karşılığında aldığı ücret: Fahişenin aldığı ücret, hadiste, “Mehir” olarak ifade edilmiştir. Çünkü kadının, kendisini, bir erkeğe teslim etmesi karşılığında aldığı ücret “Şeklen” mehre benzemektedir. Zira kadın, kendisini, kocasına teslim karşılığı mehir alır. Fahi­şenin aldığı bu ücret, haramdır. Bunda bütün alimler, icma etmişlerdir. Çünkü haram bir işin karşılığında alına ücret de haramdır.

3- Kahinin aldığı ücret; Olayların sebeplerine ve ön bilgilerine dayanarak gizli şeyleri bildiklerini iddia eden, ileride olacak olan olayları bildiğini iddia eden ve kendilerine verilen bir kabiliyetle gizli şeyleri bildiklerini iddia eden kimselerin tüm hareketleri caiz değildir, aldıkları ücret de haramdır.

Günümüzde çeşitli yollarla tatbik edilen falcılık için de hüküm de aynıdır. İster yıldız, ister kahve falı olsun yada başka bir usule dayansın, falcılık yapmak ve fala inanmak kesinlikle caiz değildir. Çünkü gaybı Allah'tan başka hiç kimse bilemez. Fala inanmak, kişiyi, imanın dan edebilir.


[685] Buhârî, Büyü 113, İcâre 20, Talak 51; Ebu Dâvud, İcâre 63, 3481; Tirmizî, Nikah 37, 1133; Büyû 46, 1276; Nesâî, Büyü1 91; İbn Mâce, Ticârât 9, 2159; Ahmed b. Hanbd, Müsned, 1/235, 356.

[686] Nesâî, Büyü 92; İbn Mâce, Ticârât 9, 2161; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/317, 339, 349, 386.