- Kafein içmek caiz mi?

Adsense kodları


Kafein içmek caiz mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Tue 21 February 2017, 01:34 pm GMT +0200
Kafein içmek caiz mi?

İslam'da sarhoşluk veren "içki"ler yanında her türlü uyuşturucu da yasaklanmıştır. Çünkü bunlarda da sarhoş edici özellik vardır.

Aye-i kerimede şöyle buyurulmaktadır:

"Ey inananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz, Şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz." (Maide 3/90)
 Hadislerde de genel olarak sarhoşluk veren sıvı veya katı bütün maddelerin içilmesi, kullanılması yasaklamıştır.

"Sarhoşluk veren her içki haramdır." (Buhari, vırd, 81, Eşribe 4, 10; Müslim, Eşribe, 67-68);

"Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır." (Ebu Davud, Eşribe, 5; Tirmizi, Eşribe, 3).
hadisleri bunlardan bazılarıdır.

İslam hukukunda alkollü içkiler yanında, insanları uyuşturup akıl ve muhakeme kabiliyetlerini yok eden diğer bütün maddelerin kullanımı da haram kabul edilmiş ve şiddetle yasaklanmıştır.

Bitkilerden, insanı öldüren veya aklını gideren, vücudu zehirleyen veya herhangi bir şekilde sağlığa zararlı olan şeyleri yemek haramdır. Örneğin, afyon, haşhaş ve penç gibi sarhoşluk veren ve aklı bozan şeyleri yemek caiz değildir.

Afyon ve diğer zehirli otların alınan çok miktarları haramdır, fakat az miktarlarını ilaç olarak kullanmak caizdir. Sarhoş edici miktarı caiz değildir. "Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır." hadis-i şerifi sıvı içkilere mahsustur.

Çeşitli üniversitelerin kimya fakültelerinin gıda mühendisliği bölümlerinde okutulan kitaplarda ve konunun uzmanlarınca yazılan yazılarda, uyarıcı ve bağımlılık yapan maddeler içerisinde yer alan "kafein" hakkında şu bilgi verilmektedir:

Kafein bir alkaloid'dir. Bilinen birçok alkoloid bileşikleri vardır. Kahve, çay, kakao bitkilerinde yaygın bulunur. Kahve içiminde unemi olmakla birlikte lezzet üzerinde çok da etkinliği yoktur. Bitkilerden elde edilen kafein, ilaç sanayi, içecekler ve yumuşak içki yapımında kullanılır. Kolada da belli oranda kafein bulunur.

Kafein zihni açar, kan dolaşımını artırır, vücuda sıcaklık verir, yorgunluğu giderir, sindirimi kolaylaştırır. Fazlası sinir sistemi üzerinde etki yapar.

Kafein maddesi çayda ve kahvede de bulunmaktadır. Çoğu zarar veren şeyin, zarar verecek miktarını kullanmamalıdır. Vücuda zarar verecek kadar çok yemek de haramdır. Bazı gıdalar, bazı hastalara yararlıdır.

Vücuda zarar verdiği bilinen şeyleri kullanmak doğru değildir. Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir.

Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir. Alkollü içkilerin ise, hiç zarar vermese de bir damlası bile haramdır.
Diyanet İşleri Başkanlığ

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HALACAHAN
Tue 21 February 2017, 03:06 pm GMT +0200

İslam'da sarhoşluk veren "içki"ler yanında her türlü uyuşturucu da yasaklanmıştır. Çünkü bunlarda da sarhoş edici özellik vardır

Bilal2009
Tue 21 February 2017, 04:18 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri haramdan sakınanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Tue 21 February 2017, 05:10 pm GMT +0200
Aleykumselam.Kafein insani zihinde tuttugu icin ve vucuda zarari olmadigi icin icilmesi uygundur.Rabbim razi olsun bilgilerden...

Mustafa/Samed
Tue 21 February 2017, 08:14 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim haramdan uzak olan kullarından eylesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

zeynep ilayda
Tue 21 February 2017, 08:49 pm GMT +0200
Rabbim bizleri haramın her türlüsünden uzak olan ve bu tür haramların kullanıldığı veya tüketildiği zaman uyarmaktan cekinmeyen kullarından eylesin hepimizi inşallah

RAMAZAN 7/D
Tue 21 February 2017, 10:03 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Kafein içmek caizdir. Kur'an'dan ayet delilleriyle gördük bunu .

ALLAH cc razı olsun

Sevgi.
Tue 21 February 2017, 11:48 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Her zaman kendimizi bu gibi kötü hallerden uzak tutmalıyız. Çünki Allah ( Celle Celalühu ) kulunda bu gibi kötü haller bulunanı sevmez.
   
"Sarhoşluk veren her içki haramdır." (Buhari, vırd, 81, Eşribe 4, 10; Müslim, Eşribe, 67-68);

"Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır." (Ebu Davud, Eşribe, 5; Tirmizi, Eşribe, 3).

HALACAHAN
Wed 22 February 2017, 02:26 pm GMT +0200
Rabbim haram seyler yiyip icmekten korusun bizlerin