- Kadının Kocasından İzinsiz Nafile Oruç Tutması

Adsense kodları


Kadının Kocasından İzinsiz Nafile Oruç Tutması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 31 August 2012, 01:33 pm GMT +0200
Kadının Kocasından İzinsiz Nafile Oruç Tutması: [647]

 

a) Hanefi Mezhebine göre kadının kocasından izinsiz nafile oruç tutması tahrimen mekruhtur. Çünkü kadının aile yuvası içinde yerine getirmesi gerekli vazifeler vardır. Farz ve vacip oruç­ların tutulmasında kocasından izin almasına gerek yoktur.

b) Şafiî ve Malikî Mezhebine göre kocasından izinsiz veya -açıkça  izni  olmadığında- razı olacağına dair  bilgisi   olmayınca kadının oruç tutması haramdır. Fakat kocasının bulunmaması, ihramlı veya i’tikafta bulunması gibi   kocanın eşine ihtiyaç duy­madığı zamanlarda kadın ondan izinsiz oruç tutabilir.

c) Hanbelî Mezhebine göre, -ihram, i’tikâr ve hastalık gibi- birleşmelerine engel bir hal olsa bile, kocası yanında bulunan kadının ondan izinsiz oruç tutması haramdır.

Yevmi Şek Orucu: [648]

Yevmi Şekte Ramazan niyetiyle oruç tutmak Hanefî Mezhe­bine göre tahrimen mekruh, ÜM’e göre mekruhtur. [649]




[647] Cezirî, Fame, c. I, s. 55.

[648] Kâsânî, BS, c. II, s. 78; Cezirî, Fame, c. I, s. 559.

[649] Şafiî Mezhebine göre  zararlı   olacağından   korkulursa 

a) Hastanın, 

b) Yolcunun,

c) Gebe veya emzikli kadının,

d) Yaşlı kimselerin oruç tutması mekruhtur. Ölüm tehlikesine veya bir organın telef olmasına yol açacağından korkutursa bu kimselerin oruç tutması haram olur. Adak veya itiyar orucu rastlamayınca  yalnızca   pazar günü oruç tutmak cuma ve cumartesi günlerinde olduğu gibi mekruhtur. Kaza orucu bulunan kimsenin nafile oruç tutması da mekruhtur (Cezirî, Fame, c. I, 559).

Malikî Mezhebine göre mevlid günü oruç tutmak mekruhtur. Farz bir orucu kazaya kalanın nafile tutması, evsahibinden izinsiz misafirin oruç tutması mekruhtur. Yolcunun oruç tutması, tutmamasından efdaldir; fakat oruç tutmak zor gelirse tutmamak efdal olur (Cezirî, Fame, c. I, s. 559).