- Kadının İddetî Ve İddet Esnasında ' Süknâhakkı

Adsense kodları


Kadının İddetî Ve İddet Esnasında ' Süknâhakkı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 10 March 2011, 02:32 am GMT +0200
Kadının İddetî Ve İddet Esnasında ' Süknâhakkı


Bakara sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Boşanan kadınlar kendi kendilerini üç kur' (yani, üç ay hâli} gözetlerler. (Bakara/228)

Boşanan kadınların iddeti bu şekilde idi. Ancak Yüce Aİİah, kocasının kendisi ile gerdeğe girmeden boşadığı kadını bundan i: tisnâ ederek Ahzâb sûresinde şöyle bu­yurmaktadır:                           

Ey îmân edenler! Mümin kadınları nikahlayıp sonra kendilerine dokunmadan (yani, onlarla cima etmeden} onları boşarsanız, sizin için onlar aleyhi­ne sayacağınız bir iddet yoktur. (Ahzâb/49) Bu durumdaki bir kadının iddet bekleme yükümlülü­ğü yoktur. Arzu ettiği takdirde boşandığı gün evlenebilir. Hayız görmeyen ve kocasının kendisiyle gerdeğe girdik­ten sonra boşadığı kadın da üç kur' [üç ay hâli] bekleme­den istisna edilmiştir.

Talâk sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Hayızdan kesilmiş (yani, yaşlı olduklarından dolayi artık hayız görmeyen) ve (yaşlarının küçüklüğü sebebiyle henüz} hayız görmeyen kadınlarınıza gelinçe, -şüphelendinizse- onların iddeti üç aydır.  (Talâk/4)

Görüldüğü gibi, hayız görme yaşma gelmemiş ve ken­disi ile gerdeğe girildikten sonra kocası tarafından boşan­mış kadının durumu da aynı şekildedir: onun da iddeti üç aydır. Şayet üç ay geçmeden önce hayız görmeye başlar­sa, hayızı esas alarak iddet bekler ve ay hesa -1 ile iddet beklemeyi terke der.

Yüce Allah, hamile kadının iddetini de, üç ay hâli bek­lemekten istisna etmektedir:

Hamile olanların iddetleri ise yüklerini bırakmala­rıdır {yani, hamile kadının iddet süresi, doğurmasiyi a sona erer. Doğum yapar yapmaz evlenmesi helâl olur}. (Talâk/4)

Dedi: Üç kur5 [ay hâli] beklemek, kocasının kendisi ile gerdeğe girip boşadığı hamile olmayan ve hayız gören kadin için söz konusudur. Hür-Yahudi ve Hristiyan kadın ile Müslüman erkeğin evlenmiş olması halinde de durum böyledir. Müslüman cariyenin iddeti, şayet hür ya da kö­lenin nikâhı altında ise iki hayızdır. Şayet hayız görmeye­cek yaşta ise, bir ay iddet bekler. Câriye olarak satın alın­ması halinde de durum böyledir. [221]


[221] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 217-219.