- Kadının iddet beklediği ev

Adsense kodları


Kadının iddet beklediği ev

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 24 March 2011, 05:17 pm GMT +0200
Kadının Îddet Beklediği Ev Ve Oradan Çıkmaması:





Kadın ayrılığın vukûbulduğu esnada oturmakta olduğu evde iddetini bekleyip geçirir: Çünkü Allah (cc) m kelâmında; "Evlerinden..." (Talâk: 1). Duyurulmuştur. Ev onlara izafe edilmiştir. Çünkü evde oturan, kadının kendisidir. Kocası öldürülen bir kadına Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: "Farz olan bekleme müddeti doluncaya kadar evinde otur."

Ancak ev yıkılır veya evden çıkarılır ya da ev kirasını ödeyemediği için oradan başka yere taşınırsa, evden çıkabilir: Çünkü bu durumda kadın zarara uğrar. Ev yıklırsa, kadının harabede barınması halinde canı ve malı emniyette olmaz. Sonra denildi ki, istediği yere taşınabilir. Ama üç talâkla boşanıp da, iddet beklemekte ise, kocanın istediği yere taşınır. Çünkü;

"Onların zevcelerini oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun." (Talâk: 6), emrinin muhatabı erkeklerdir. Kocanın mirasçıları veya ev sahibi kadını başka yere naklederlerse, kadın bunda mazurdur. Hz. Ali (ra) nin kızı Ümm-ü Külsûm (ra) Hz. Ömer (ra) ile evli olup, emirlik konağında ikamet ediyordu. Hz. Ömer (ra) şehid edildiğinde Hz. Ali (ra) kızını o konaktan alıp başka bir konağa nakletmişti. Hz. Âişe (ra) nin kızkardeşi  de Talha (ra) ile evli idi. Talha (ra) şehid edildiğinde Hz. Âişe (ra) kızkardeşini onun evinden alıp başka yere nakletmişti.

Ev sahibi evinde oturup iddet beklemekte olan kadından ecr-i misilden fazla kira talebinde bulunduğunda kadın zarara uğramasın diye, oradan çıkarılabilir. Bu, şu mes'eleye benzer; yolcu bir kimse abdest almak için su satın almak ister de, su sahibi ondan rayiç bedelden fazla bir para isterse, o suyu satın almayıp teyemmüm etmesi caiz olur.

Bir kimse aynı odada oturduğu karısını bâin talâkla boşarsa, aralarına perde çeker. Kadının kocası ölünce, kocasının mirasçılanyla kadının arasına perde çekilir. Bunu yapmazlarsa, fitneden sakınmak için kadın başka bir yere taşınır. Boşayan koca kadının bulunduğu beldeden başka bir yerde ise, ev sahibi de kirayı isterse; hâkimin izniyle kirayı ev sahibine kadının kendisi verir ve bu para koca üzerine borç kaydedilir. [100]




[100] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 3/236-237.

Bilal2009
Fri 31 July 2020, 11:35 am GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Tue 4 August 2020, 06:38 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Paylaşım için Allah razı olsun kardeşim