- Kadının Hakları

Adsense kodları


Kadının Hakları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 18 July 2012, 07:38 pm GMT +0200
KADININ HAKLARI

İslam, iki cins arasındaki biyolojik ve psikolo­jik farklılıkları, günlük hayattaki fonksiyon­larını ve onların faaliyet sahaları veya ya­ratılıştan gelen farklılıklarını kabul eder. İslam, kadın ve erkeğin asıl vazifelerini bu farklılık temeli üzerinde kurulan sosyal sistem içindeki kendi görev ve yerlerini tesbit eder. Bu hususta aşağıdaki yönlendirici prensipler esas alınır.

ilk olarak İslâm, yöneten ve yönetilen arasın­daki münasebet, köle ve efendi arasmdakİne Denmemesin diye, aile içinde düzenin istismar edilmeyecek bir şekilde sürmesi için erkeğin otoritesine rıza gösterir.

İkinci olarak o, sosyal çatı içerisinde kadının ta­bii meziyetlerini en üst seviyeye çıkaracak bi­çimde geliştirmek için onun yapabileceği şekil­de bütün bu tür fırsatları kadına verebilmeyi tav­siye eder. Böylece kadın, medeniyetin gelişme­sinde kendi rolünü etkili bir şekilde oynayabilir. Üçüncüsü, İslam, bir kadın için ilerleme ve ge­lişmenin en üst basamağına eriştirmeyi mümkün hale getirir. Erkek gibi olmak onun ne haklarından ne de vazifelerinden biridir. Aynı zamanda bu durum ne sadece kendisi ne de er­keğin yapısına uygun bir halde düzenlenmiş ce­miyet için ve ne de aynı zamanda güçlü hayat içinde kadının yer alabileceğine imkan verir.

İslam bu prensiplerin muhafazasını ve kadının çok büyük sosyal ve iktisadi haklarını garanti et­miş, onun mevkiini yükseltmiştir. Dünyadaki modern veya eski sosyal bir sistemde bulunma­yacak bu tür mevki ve hakların korunması için ahlakî ve hukukî bir himaye sağlanmıştır. (Ebu'l-A'la Mevdûdî, Purdah and the Status of Women in islam, Lahor, 1976).