sidretül münteha
Mon 17 January 2011, 03:41 pm GMT +0200
KADIN VE TEMİZLİK
Taharete Engel Olanlar:
1- Abdest ve gusül için suyun ulaşmasına engel olan şeylerin giderilmesi gerekir. (İbn Useymin)
2- Hayızlı kadın, bu dönemlerinde namaz kılmayacağı için tırnak boyası kullanmasında sakınca yoktur. (İbn Useymin)
3- Taharet için suyun ulaşmasına engel olmaları sebebiyle abdest alınacağı veya gusledileceği zaman tırnak boyalarının giderilmesi gerekir.
4- Mülahaza: Bu boya abdest alındıktan sonra kullanılırsa namaz sahihtir. (İbn Useymin)
5- Kına: Eğer elde veya ayakta tabaka oluşturup, suyun altına ulaşmasına engel olursa, abdest veya gusülden önce bunun giderilmesi gerekir. Fakat tabaka oluşturmayıp sadece renginin eseri kalıyorsa bu abdeste engel değildir. Zira renginin kalması suyun ulaşmasına engel değildir. (el-Lecnetud Daime)
6- Kınalı saça mesh etmek: Kadının kınalı saçlarına mesh etmesi caizdir, saçlarını çözmesine gerek yoktur. Ama cünüplük gibi durumlardan temizlenmesi halinde mesh etmek yeterli olmayıp bütün saçlarını yıkaması gerekir. (İbn Useymin)
7- Başörtüsüne mesh etmek: Eğer şiddetli soğuk veya çözüp bağlamadaki zorluk gibi sıkıntılar varsa başörtüsüne mesh etmede sakınca yoktur. Fakat buna mesh etmemesi daha evladır. (İbn Useymin)
8- Meç: Saçların bir kısmının boyandığı meç, gusülde suyun ulaşmasına, abdestte de başın mesh edilmesine engeldir. Abdestin tamamlanmasına engel olduğu için giderilmesi gerekir.
9- Suyun ulaşmasına engel olmayan kına gibi boyalara gelince, bunda bir sakınca yoktur. (İbn Munî’)
10- Tüy kremi ve dudak boyası abdesti bozar mı?: Bu ve benzeri yağlar abdesti bozmaz. (İbn Useymin)
11- Suyun ulaşmasına engel oluşturan yağ, abdeste mani olur mu?: Eğer bu yağ, abdest azalarında katı bir tabaka oluşturup suyun ulaşmasına engel oluyorsa bunun abdest almadan önce giderilmesi gerekir. Eğer tabaka bırakmıyorsa bunda sakınca yoktur ve sabun ile yıkanması gerekmez. Fakat suyun kayıp gitmemesi için bu organlar yıkanırken el ile ovulmalıdır. (İbn Useymin)