sidretül münteha
Sat 15 January 2011, 08:03 pm GMT +0200
KADIN VE DÜĞÜN
Bu bölümde 20 cevap vardır.
1- Kadınların arasındaki düğüne damadın götürülmesi caiz değildir. Zira bu hayâsızlık ve edepsiz kimselere benzeme göstergesidir. (İbn Cibrin)
2- Düğün günlerinde def çalmanın şartları: Defin sadece tek tarafına deri gerilmiş olmalı, davul gibi çift taraflı olmamalıdır. Zira davul bir müzik aletidir ve bütün müzik aletleri haram kılınmıştır.
Şarkı, şehvete iten düşük sözler gibi haram unsurlar bulunmamalıdır.
Kadınların sesinin erkeklere ulaşacak şekilde yükselmesi gibi fitne unsurları bulunmamalıdır.
Hoparlör gibi şeylerle ses yükseltilerek hiç kimseye eziyet verilmemelidir. (İbn Useymin)
3- Çalgıcı kiralamak ve bunun kötülükleri:
Hakikatte, şarkıcılar genelde günahların galip geldiği şarkılar söylerler
Enstrümanlarının ve garip müziklerinin sesini hoparlör ile yükseltiyorlar.
Bu çalgıcılar davetlileri karşılayıp mal toplayarak, kendilerine zillet yazılmış aşağılık kimselere saygı gösterirler. (İbn Baz)
4- Uyarı: Şarkı söyleyen kadın sıradan, düğün gecesi fazla vakit almadan, sevinç izhar etmek için şarkı söylemesinde, erkeklerin bulunmaması veya seslerini duymamaları şartıyla sakınca yoktur.
5- Çok mal harcayarak övünmek ve geç vakte kadar düğünle meşgul olup sabah namazını zayi etmek caiz değildir. (İbn Baz)
6- Gelinlikte şart olanlar:
— Kadının düğün gecesinde kadınlara mahsus gelinlik gibi elbise giymesi şu şartlarda caizdir:
— Tesettürü sağlamalıdır.
— Erkek elbisesine benzememelidir.
— Kâfir kadınların elbiselerine benzememelidir.[8] (el-Lecnetud Daime)
7- Bu elbise, ayakları da örtmeli, yerde sürünen kısmı bir karış miktarı uzun olmalıdır. (İbn Baz)
8- Gelinliğin yerde sürünen kısmının daha fazla uzatılmasında israf vardır. Caiz değildir. (İbn Baz)
9- Gelin elbisesine güzel koku sürülmesinde sakınca yoktur.
10- (Düğün salonları ve) Otellerde düğün yapılmasının kötülükleri:
— Bu tür düğünlerde genelde gereksiz harcamalarla fazlaca israf yapılır.
— Kadınlarla erkekler karışık bulunur. (İbn Baz)
11- Damadın, süslenmiş şekilde düğünü kutlamaya gelmiş namahrem kadınlar önünde gelinin yanına gitmesi caiz değildir. Doğru olanı: kişinin eşinin yanına özel olarak hayâlı bir şekilde girmesidir.
12- Kameraya düğün görüntülerinin çekilmesine ve bu görüntülerin herkese gösterilmesine akıl sahibi bir mümin razı olmaz. Bu caiz değildir. Fasık gözler bundan faydalanır. (İbn Useymin)
13- Damadın fotoğrafçı ile beraber kadınların yanına girmesi caiz değildir. (İbn Baz)
14- Eğer kadının mani olamayacağı bazı kötülükler içeriyorsa bu tür bir merasim düzenlemek caiz değildir. (el-Lecnetud Daime)
15- Kadınların düğünlerde oynaması: Şu şartlarda sakıncasızdır: yalnızca kadınların bulunduğu bir yerde olması, seslerini yükseltmemeleri, tam bir tesettür içinde olmaları ve avretinden hiçbir yerin açılmaması gerekir. adet olduğu üzere kadınların kendi aralarında baldırlarını, pazılarını açmaları caiz değildir. (İbn Fevzan)
16- Sevinç çığlığı: Kadının erkeklerin duyabileceği yerde sesini yükseltmesi caiz değildir. Zira onun sesinde fitne vardır. (İbn Fevzan)
17- Davete icabet: Müslüman kadının, İslam kardeşinin düğün yemeğine davetine icabet etmesi gerekir. şu şartlar yerindeyse bu daveti geri çevirmek caiz değildir:
— Kocası çıkmasına izin vermişse
— Düğün yemeğinde caiz olmayan unsurlar yoksa
— Veya kötülüğe engel olma imkânı varsa. Eğer bu şartlar yerine gelmemişse davete icabet etmemesi günah olmaz. (el-Lecnetud Daime)
18- Düğünde veya başka zamanlarda müzik kasetleri dinlemek ve kadınların bununla raks etmesi caiz olmayan kötülüklerdir. (el-Lecnetud Daime)
19- Düğün evinde elbise değiştirmenin hükmü: Kadının avretini koruması ve ziynetini gizlemesi gerekir. Özellikle de gizli kamera gibi vesilelerin çıkmasından sonra. (İbn Muni’)
20- Fakihler düğünlerde bir şeyler saçmanın mekruh olduğunu söylemişlerdir. Zira bunda düşüklük ve yiyecekleri hor görmek vardır. Eğer bu iki önemli mahzur bulunmazsa bunlar adet olduğu için sakınca yoktur.