- Kaçırılan tarihî eserler artık evine dönüyor

Adsense kodları


Kaçırılan tarihî eserler artık evine dönüyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 7 August 2011, 10:37 pm GMT +0200
Kaçırılan tarihî eserler artık evine dönüyor

Anadolu'dan kaçırılan tarihî eserler geç de olsa 'eve' dönüyor. Yılın ilk yedi ayında 1883 tarihî eserin Türkiye'ye iadesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hedefinde 11 ülkeden 22 eser daha var.

Ne kadar kabullenmek istemesek de kadir kıymet bilmezliğimiz dillere destan. Hep tersini düşünür, savunuruz ama karşımıza çıkan yeni yeni bilgi ve belgeler her seferinde bizi şaşkınlıkla dolu bir mahcubiyete sürükler. Yaklaşık 10 asırdır bu hazinenin üstünde oturan bir millet olarak onları özellikle 'dış mihraklara' karşı koruma sicilimiz pek de iyi değil. Dünyanın pek çok önemli müzesinde, Anadolu'dan kaçırılmış tarihî eserler sergilenmeye devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yılki çalışmalarıyla, Anadolu topraklarından kaçırılan 1883 tarihî eser, 'evlerine' döndü. Bakanlık, 2007-2011 yılları arasında 3 bin 610 adet tarihî eseri çıkarıldığı topraklara geri getirmişti. Bakanlık dün, tarihî eserlerin iadesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Almanya'dan iade edilen Boğazköy Sfenksi hariç getirilen eserlerin içeriğiyle ilgili bilgi verilmezken konu hakkında hayli ilginç veriler mevcut. Bu yılın ilk yedi ayı içinde, 1883 tarihî eserin geri getirilmesi, son 8 yılın en yüksek iade rakamına işaret ediyor. Hedefte ise aralarında Bergama-Zeus Sunağı, Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli, Hacı Bayram Veli Türbesi Sandukası, Konya Beyhekim Cami Mihrabı ve Troya kalıntılarına ait parçaların da yer aldığı toplam 7 eser var. 'Eve dönüş' yolundaki hedefler arasında, ilk kez 14 Temmuz 2003'te Zaman'ın gündeme getirdiği Fransa'daki Louvre Müzesi'nde bulunan Sultan II. Selim türbesine ait çini pano da yer alıyor.

YENİ KAÇAKLAR OLMAMASI İÇİN...

Eserlerin iadesiyle ilgili çalışmalar sürerken tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele de devam ediyor. Çalınan eserin fotoğraflı envanter bilgileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı tüm müze müdürlüklerine, özel müzelere, koleksiyonerlere gönderilirken; bu konuda bakanlık internet sitesinde de duyurular yapılıyor. Ayrıca yurtdışına çıkışlarının önlenmesi amacıyla fotoğraflı envanter bilgileri ilgili kurumlara gönderilerek tüm gümrük kapıları uyarılıyor. Kaçırılan eserlerin iadeleriyle ilgili çalışmalar, bilim adamları ve müze müdürlüklerince hazırlanan raporlar doğrultusunda, ilgili kurumlarla işbirliği sağlanarak sürdürülüyor. Eserlerin iadesinin ikili görüşmeler ve anlaşmalar kapsamında sağlanamaması durumunda, konsolosluklar ve elçilikler aracılığıyla hukuk bürolarıyla ilişkiye geçilerek hukuki süreç başlatılıyor.

Hedefte 11 ülkeden 22 eserin getirilmesi var

Anadolu topraklarına tekrar kazandırılan tarihî eserler arasında İngiltere'den 17, Almanya'dan 1 eser de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD'den 4, Danimarka'dan 4, Bulgaristan'dan 3, İngiltere'den 3, Fransa'dan 2, İrlanda'dan 1, Portekiz'den 1, İtalya'dan 1, İskoçya'dan 1, Rusya'dan 1 ve Ukrayna'dan da 1 tarihî eserin iadesi için çalışmalarını sürdürüyor.

zaman