- Kaçırılan işlemlerin tamamlanması

Adsense kodları


Kaçırılan işlemlerin tamamlanması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Fri 28 January 2011, 04:37 pm GMT +0200
bb) Kaçırılan İşlemlerin Tamamlanması:



imama uyanın, namazından, imama yetişemediği kısmı imamın sela­mından sonra tamamlaması eda mıdır, kazamıdır mevzuunda üç görüş bu­lunmaktadır: Kimisi "Edadır ve yetiştiği namazın baş kısmıdır» demişlerdir. Kimisi de, okuyuş ve hareketler arasında hüküm ayırımı yaparak, «Okuyuş­larda kazadır, hareketlerde devamdır, yani edadır» demiştir.

Şu halde, akşam namazının bir rek'at'ına yetişen kimse, birinci görüşe göre, imamın selamından sonra kalan iki rek'at'ı kılarken her ikisinde de hem fatihayı, hem zamm-ı sûreyi okur ve ikisi arasında teşehhüd için oturmaz.

ikinci görüşe göre, kalkıp bir rek'at -fatiha ve zamm-ı sûreyi okuyarak-kılar ve teşehhüd için oturduktan sonra, kalan o bir rek'at'ı -bu sefer yalnız fa­tihayı okuyarak- kılar [437].

Üçüncü görüşe göre, kalan iki rek'at arasında hem oturur ve hem de her iki rek'atta da, hem fatihayı hem zamm-ı sûreyi okur. Bu her üç görüş de îmam Mâlik'in mezhebine mal edilmişse de, îmam Mâlik'ten gelen sahih rivayet, «Okuyuşlarda kaza, hareketlerde bina eder» diye söylediğidir. Çünkü akşam namazı hakkında «Eğer imama uyan, bir rek'at'a yetişirse, kalkıp bir rek'at kıldıktan sonra oturur» ve fatiha ile zamm-ı sûre hakkında da «Bunları kaza eder» dediğinde ihtilâf yoktur. Bu ihtilâfın sebebi, meşhur olan

«Yetiştiğinizi alın, kaçırdığı­nızı kılın» [438] hadis-i şerifiniri sonu, bir rivayette  «tamamlayın», bir rivayette de «kaza edin» [439] şeklinde gelmiş olmasıdır. Çünkü hadis, birin­ci rivayete göre «Namazın yetiştiğiniz kadarını (imam ile birlikte) kılınız. Yetişemeyip kaçırdığınızı da (sonra) tamamlayınız» meâlindcdir. Tamam­lamak tabiri ise, yetişilen kısmın namazın baş kısmı olduğunu göstermekte­dir. İkinci rivayete göre «yetişmeyip kaçırdığınızıda (sonra) kaza ediniz» meâlindedir. Kaza tabirinden ise, yetişilen kısmın namazın son kısmı olduğu anlaşılmaktadır.

Birinci rivayeti tercih edenler, yetişilen miktarın namazın baş kısmı ol­duğunu, ikinci rivayeti ihtiyar edenler de, namazın-son kısmı olduğunu söy­lemişlerdir. Bu iki rivayeti te'lif yoluna gidenler ise «Okuyuşlar kaza, hare­ketler edadır» demişlerdir. Bu, (yani bir kısmının kaza, bir kısmının eda el­ması) zayıf bir görüştür.

Namazın cüzleri arasında tertibin vücubunda ve iftitah tekbirinin yeri­nin namazın başı olduğunda ulemanın İttifakı, namazdan yetişilen kısmın namazın baş kısmı olduğunu gösteren açık bir delildir. Fakat ne var ki bu taktirde, imam ile imama uyanın niyetleri tertip bakımından değişik olur. Belki de, namazdan yetişilen kısmın namazın son kısmı olduğunu söyleyenler bu­nu düşünmüşlerdir. [440]


[437] Ebû Hanife, bu görüştedir.

[438] Buhârî, Ezan, 10/21, no: 636.

[439] Ebû Dâvûd, Satât, 2/55, no: 573.

[440] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/371-372.