- Japonya da Üç dilde hutbe okundu

Adsense kodları


Japonya da Üç dilde hutbe okundu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 6 November 2011, 02:55 pm GMT +0200
Japonya'da Üç dilde hutbe okundu

Asya'nın en uzak noktası Japonya'da yaşayan Müslümanlar, başkent Tokyo'da Kurban Bayramını coşkuyla kutladı.

Türkiye tarafından yaptırılan Tokyo Camisi ve Türk Kültür Merkezi'nde bir araya gelen bu ülkede yaşayan Japon, Türk ve farklı milletlerden her yaşta Müslüman camiyi, caminin sosyal tesislerini ve avlularını doldurdu.

Bayram namazının öncesinde Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılırken, Kurban Bayramı hutbesi 3 dilde yapıldı. Namaz ve hutbenin ardından birçok milletten Müslüman, caminin içerisinde ve dışında farklı dillerde bayramlaşırken güzel görüntüler oluşturdu.

Namazın ardından caminin külliye ve sosyal tesis kısmında Müslümanlara kavurma ikram edildi.

Japonya'da kanunlar gereği lisansı olmayan yerlerde kurban kesilemiyor ve bu ülkede genelde Müslümanlar kurbanları başka ülkelere göndererek kestiriyor. Müslüman cemaati özellikle Kurban bayramlarında bu anlamda sıkıntı yaşadıklarını aktarıyor.

Japonca, İngilizce ve Türkçe yapılan üç dilde hutbe sistemi Tokyo'da Cuma namazları başta olmak üzere onlarca milletten Müslümanın anlaması için yapılan yıllardır uygulanıyor.

Japonya'da İslamiyet çok da eski tarihlere dayanmıyor. Uzmanlar, Japonya'ya İslamiyetin Rusya'daki Bolşevik ihtilalinin ardından Orta Asya'da yaşayan Müslümanların bazılarının küçük topluluklar halinde gelerek bu ülkede yayılmaya başladığını belirtiyor.

Tokyo Camisi, Tokyo'ya göç ederek gelen Türk-Tatar grupları tarafından ilk kez şu anda bulunduğu yerde 1938 senesinde hizmete girmiş. Ancak ilk inşa edilen caminin 1986 senesinde yıkıldığı kaydediliyor.

Caminin arsasının daha sonra geleneksel Osmanlı-Türk mimarisinde inşa edildiği ve Japonya'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne cami yapılması şartıyla hibe ettiği ifade ediliyor.

Mimari bir şaheser olan Cami Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tokyo Camisi Vakfı tarafından 2000 yılında tekrar inşa edilmiş.

Caminin inşasında Türkiye'den getirilen ustalar sayesinde sedef kakmalı kapılarından, duvarlarını süsleyen hatlarına kadar Osmanlı kültürünü yansıtan ve Tokyo'daki güzide bir mimari eser olarak dikkati çekiyor.

Bilim adamlarına göre, Japonya'daki Müslüman sayısının diğer milletlerden olan Müslümanlarla birlikte 300 bin civarında olduğu kaydediliyor.

 Zaman