- İzarını Boynuna Bağlayarak Namaz Kılan

Adsense kodları


İzarını Boynuna Bağlayarak Namaz Kılan

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Wed 11 January 2012, 07:04 am GMT +0200
78. İzarını Boynuna Bağlayarak Namaz Kılan Kimsenin Durumu

 

630. ...Sehl b. Sa'd (r.a.)den; demiştir ki:

Ben bazı kimseleri yetersizliğinden dolayı izarlarını çocuklar gi­bi boyunlarına asmış oldukları halde Resûlullah (s.a.)'ın arkasında (na­maz kılarken) gördüm. Bir sözcü (kadınlara hitaben):

Ey kadınlar cemaati, erkeklerden önce başınızı (secdeden) kaldırmayın" dedi.[290]

 

Açıklama
 

Erkeklerin bir parçadan ibaret olan elbiselerini çocuklar gibi boyunlarına asmaları elbiselerinin yetersizliğindendir.Bu durum İslâmiyetin ilk devirlerinde müslümanların ne kadar büyük bir sıkın­tı ve imkânsızlık içinde olduklarını gösterir. Başka bir giyecekleri de olma­dığından tek parçadan ibaret olan elbiselerini namaz içerisinde açılır korkusuyla boyunlarına bağlamak mecburiyetinde kalmışlardır.

Ancak böyle bir durumda cemaate gelen kadınların erkeklerden önce secdeden başlarını kaldırmaları halinde erkeklerin avret mahallini görme ih­timali bulunduğundan hadis-i şerifte belirtildiği gibi, bir sözcü bu duruma dikkatleri çekerek kadınlara hitaben bir konuşma yapmış ve erkeklerden önce başlarını secdeden kaldırmamalarını söylemiştir.

Hafız İbn Hacer el-Askalânî bu sözcünün Bilâl-i Habeşî olmasının kuv­vetle muhtemel bulunduğunu söylüyorsa da Ebû Davûd ile Beyhakî'nin Es­ma bint Ebî Bekr (r.anhâ)den gelen rivayetlerinden bu sözcünün bizzat Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem) olduğu anlaşılıyor..[291]

[290] Buhârî, salât, 3, 6; ezan 136; Müslim, salât 133; Nesâî, kıble 16; Ahmed b. Hanbel, III, 33, V, 331.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/488-489.

[291] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/489.