- İzahat

Adsense kodları


İzahat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 23 June 2011, 01:08 pm GMT +0200
İzahat




Haberde, «Namaz için abdest aldığı vakit» vârid olan cümlede, ye-mekden evvel ve yemekden sonra veya-sâdece ellerin temizliği maksa-diyle elleri yî&ama ânında, yüzüğü kımıldatıp hareket ertirilmediğine işaret vardır.

Namaz için abdestini alırken, sevgili efendimizin parmağındaki yü­züğünü hareket ettirmesi, yüzüğünün altında kuru yerin kalmayıb süh destin tam've mükemmel olmasını sağlama maksadına mâtuîdur.

Binâen aleyh yüzük birazcık boi olur ve altına suyun gitmesi zan­nedilir ise,, abdest ve gusul ânında o yüzüğü hareket ettirib altına suyun gitmesini 'kesinimde sağlamak sünnettir. Fakat yüzük dar olur. Suyun, yüzüğün altına gitmesi 'kesinlikle umulmaz ise, bu takdirde abdest ve gusul ânında o yüzüğü hareket ettirib altına suyun vâsıl olmasını sağ­lamak, vacSbve belkide farz olur.

Şemaili Tirmizîde, muhtelif rivayetlerin beyanına göre, Rasûlü ek-rem sallallâhü aleyhi vesellem efendimizin yüzüğü gümüşden olub, çok zaman sağ elin ve Bâzanda sol elin parmağına takmıştır.

Câbir (R.A) den rivayet olunan bir haberde şöyledir : «Rasûlü ekrem sallallânü aleyhi vesellem, yüzüğünü sağ eline ta­kardı.»

İmanı-i Buhâri merhum daf demiştirki; Rasûlü ekrem (S.A.V) in, yüzüğünü sağ eline takmasından murad, sağ elinin küçük parmağına takardı, demektir.

Muhammed Bakır (R.A) dan rivayet olunmuşrurki; «Hasan ve Hüseyin (Allah her ikisinden râzî olsun), yüzüklerini sol ellerinin sırça parmaklarına takarlardı.»

Munaddisler şöyle beyan etmişlerdir :

«Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin, yüzüklerini sol ellerine takmaları, delâlet ederki, Rasûlü ekrem efendimizin böyle yüzük takmalarını gör­müş veya işitmiş olmalılarki, sol ellerinin parmaklarına takmışlardır.»

— Beyhakînin rivayetine göre; «Rasûlü ekrem sallallâhü aleyhi ve­sellem hazretleri, Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Hz. Ali ve Hz. Hasan, Hüse­yin (Allah hepsinden râzî olsun) sol ellerine yüzük takınmışlardır.

Eeyhakî-nin bu rivayeti delâlet ediyorki :

«Rasûlü ekrem sallallâhü aleyhi vesellem hazretleri, yüzüğünü çok zaman sağ elinin ve bâzanda sol elinin parmağına takmışlardır.»[216]

Şemaili Tîrmjzîde ibni Ömer (R.A) den rivayet olunan bir haberde şöyle demiştir:                           .

«Rasûlüllah sallallâhü aleyhi vesellem, altından bir yüzük aldı, o altından yapılmış yüzüğü sağ eline takardı.

—  Bunun üzerine ashabı kiramda altından yüzük aldılar, Rasûlü ekreme ittibâ etmek için takındılar. O zaman- altından yüzük takınmak erkeklere haram değildi. Sonra vahy nâzıl olub, erkeklere altından ya­pılmış f üzük takınmaları haram oldu.

— İşte o anda Rasûlü «krem (S.A.V), o altın yüzüğü parmağından çıkardı ve dedi:

«Artık ben bu altından yapılmış yüzüğü ebediyen takınmam.»

—  Bundan <sonra hemen insanlarda, parmaklarında altından yapıl­mış yüzükleri çıkardılar.»

Daha geniş izahat, Siyer kitablarında ve Şemaili Tirmizî şerhlerin­de mezkûrdur. Ayrıca «Mlüteka tercümesi» adlı eserimizin 4. cildinde aşağıdaki hükümler, mezkurdur.

İbnî Ömer (R.A) den mervidir, buyuruyorki: '•

«Resûlüllah (S.A.V) Gümüşdsn bir yüzük alnuşdı ve elinde idi. (Resûlüllah irtihaî ettikten} sonra Ebû Bekir'in (R.A) etinde idi,. On­dan sonra Ömer'in (R.A) elinde idi. Ondan sonra Osman'ın (R.A) elin-de* tdi. Tâki sonra bîri eriş denilen kuyuya düştü, kaşı : Muhammedün Resûlüllah (idi),» [217]         

Peygamber (S.A.V) efendimiz bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuru­yor :

«Akıkdan yüzük takınınız. Zira o (akik) mübarektir.»[218]

Şerhlerden Dürrü müntekâda şu hükümler mezkûrdur : «Yüzüğün kaşına" kendi ismini veya Allâhin ismini veya Peygam­berin ismini nakşeder. Lakin helaya girib istincâ edeceği vakıtta cebine veya sağ avcının içine kor.

—  Yüzüğün kaşına insan resmi, veya kuş veya hayvan resmi nakş-olunmaz. Ve Muhammedürrasûlüllah da nakış olunmaz. Zira Peygam­ber (S.A.V) in yüzüğünün nakşıdır.

—  Resûlüllah (S.A.V) yüzüğünün kaşı üç satır idi. Her kelimede bir satırdır .

Ebû Bekir (R.A) m yüzüğünün kaşı, «Nimel kâdirü Allah» idi.

—  Ömer (R.A) m yüzüğünün kaşı, «kefâbilmevti vâızan=  vaaz yönünde ölüm kâfidir.»

—  Osman (R.A) in yüzüğünde «le tasbiran ev Ietendimenne=ya sabredenlerdensin veya nedamet edenlerden olursun.»

—  Ali (RA) m yüzüğünün kaşında, «Elmülkü lillah=MüIk Allah içindir.» nakşedilmişti.

Ebu Hanife (R.A) m yüzüğünde «kulilhayre ve illa fesküt =' Hayır söyle aksi takdirde sus.» nakşolunmuş idi.

—  Ebu Yusuf'un yüzüğünün kaşında «Men amile bireyihi fakat ne­dime = bir kimse, kendi reyi ile amel ederse, şüphesiz nedamet eder.»

—  İmamı Muhammedîn yüzüğünün kaşında «men sabara zafere = kim sabrederse, zafere ulaşır.»[219]         

İbni Âbidinde de yüzük'takınma ile ilgili şu satırlar mezkûrdur : «Yüzüğün kasma altın çivilendiğinde erkekler, yüzüğün kaşını sol avcının içine çevirerek takar. Sağ elede aynı şekilde takar denildi. An­cak sağ ele öyle yüzüğü takmak Râfîzîlerin şıârmdandır. Bu sebebden sağ ele öyle parlak altın kaşlı yüzüğü takmakdan kaçınmak lâzımdır.

—  Kadınlar ise, erkeklerin hilâfinadır. Zira onlar hakkında öyle zinetlenmek vardır.

—  Sol elin parmaklarına takılan yüzüğün küçük parmağa takıima-•sı lâzımdır.[220]                                                       

Ebülleysi Semerkandî (R.A) ise, sol elin ve sağ elin küçük par­maklarına yüzük takmayı müsavi olan amellerden sayıyor :

îbni Âbidinde bir beytin şu mısralarıda calibi dikkattir :

«Sağ elin veya sol elin küçük parmağı hakkında telâşa düşme, ne şekilde dilersen yüzüğü takın.» [221]                       

Mültekâ Sârini Dâmadda şu hükümler vardır :

«İnsan, yüzüğünü sol eline takar, sağ eline takmaz, ve sol elin par­maklarından küçük (sırça) parmaklan başkasına takmaz. Fakih Ebül-leys ise, sağ ve sol elin parmaklan arasında müsavi kılmıştır. Rivayet­ler muhtelif olduğu için, hak olanda budur. [222]         

Zeyd'in satın aldığı yüzükcte KuT'an (âyetleri) yazılmış olsa Zeyd o yüzüğü âdeti üzere takınıp kenife (helaya) girdiğinde parmağından çıkarınca mücerred (dışaida) takınmakla günahâr olur mu?

ELCEVAP... Olmaz [223]                                   

Aynî fetva «Fetâyayı Abdurrahım» adlı eserin birinci oildinin sahile 130 da mezkûrdur.

Fetâvayı Hindiyede şu ibareler mezkûrdur:

«Gümüş yüzük, erkeklerin yüzüğü şeklinde olursa, caizdir. Fakat kadınların yüzüğü şeklinde iki veya üç kaşlı olursa, erkeklerin takın­maları mekruhtur.

—  Yüzflğü sol elin küçük parmağına takmak lâzımdır. Diğer par­maklara değil ve sağ elin parmaklarına takmaik, Râfizî (Şîa) larm alâ­metidir.

—  Fakat, sağ ve,,, sol elin parmaklarına takmanın cevazı sabittir. Her ifci elin parmaklama takmanın cevazı hakkında eser (Cevaz hük­mü) vârid olmuştur. [224]     
   


[216] {Keza Şemaili Tirmizî)

[217] (Buhari, Müslim - Ellüllüü Velmercan, C. 3, 37)

[218] (DAMAD, C. 2, 526)

[219] (DÜRRÜ MÜNTEKA - G. 2. 536)

[220] (ÎBNÎ ABİDÎN, G. 2, 536)

[221] (İBNÎ ÂBÎDÎN - C. 5, 317)

[222] «DAMAD, C. 2, 536)

[223] (ALÎ EFENDÎ, C. 2, 274)

[224] Mustafa Uysal, İzahlı Mişkat El Mesabih Tercümesi, Uysal Yayınları 2/ 416-420.