- İtirazlar

Adsense kodları


İtirazlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Wed 1 June 2011, 03:44 pm GMT +0200
İtirazlar:


Buraya kadar anlatılan problemle ilgili ileri sürülenlere şöyle cevap verilir: Burada ileri sürülen düşünceler, söylenenlerin delilidir. Fakat bir başka cihetle bid'atın küçük günah durumunda olanına delil olacak düşünceler vardır. Bunun birtakım vecihleri vardır. Şöyle ki:
1- Deriz ki: Canın korunması zarureti ile ilgili ihlâller büyük günahtır. Bunda şüphe yoktur. Fakat can ile ilgili ihlâllerin de dereceleri vardır. Bunların en aşağı derecede olanı büyük günah değildir.
Öldürmek büyük günahtır. Organları işlevini yok etmeyecek şekilde kesmek, öldürmekten daha aşağı deredece büyük günahtır. Bir organı kesmek, bir öncekinden daha aşağı derecede büyük günahtır. Böylece bir tokat vurmaya kadar örnekler uzar gider. En son düşünülebilen en az derecede bir tırmalamadır. Bu derecede bir kusura büyük günah denmesi sahih değildir.
Nitekim âlimlerin söylediğine göre hırsızlık büyük günahtır. Çünkü o mal koruma zarureti ile ilgili bir ihlâldir. Şayet ihlâl bir lokma veya değersiz bir tane çalmak şeklinde olursa âlimler bunu küçük günah saymışlardır. Aynı şey din'i koruma zaruretinde de geçerlidir. Huzeyfe (r.a.) den rivayet, edilen bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
"Dininizden ilk kaybedeceğiniz şey, emanete riayettir. Dininiz­den en son kaybedeceğiniz ise namazdır. İman'ın kulp'u mutlaka birer birer (kırılıp) bozulacaktır. Hayız (âdet kanaması) olduğu halde kadınlar namaz kılacaktır," Râvi daha sonra şöyle dedi:
"Pek çok gruptan, sonunda iki grup kalacaktır. Bunlardan biri diğerine şöyle diyecektir:
Beş vakit namaza ne oluyor? Bizden öncekiler sapıtmış­lar. Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur:
"Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl." (Hûd, 114) O halde üç vakitten başka namaz kılmayınız. Diğer grup da şöyle der.
Biz Allah'a meleklerin iman ettiği gibi iman ediyoruz. Bizim aramızda kâfir yoktur. Allah'ın bu grupları deccâl ile birlikte haşr etmesi haktır."[52]
Her ne kadar bu hadisin sahihliği iltizam olunmamışsa da mese­lenin örneklerinden biridir.[53]



[52] Hadîsi Ahmed b. Hanbel. Müsned'inde 5/251 de rivayet, etmiştir.
[53] İmam Şatıbi, el-İ’tisam Kitap Dünyası Yayınları: 2/77.