sumeyye
Thu 10 November 2011, 01:25 pm GMT +0200
BÖLÜM: 80
ITIKAF YAPAN HANGI IHTIYACI IÇIN MESCIDDEN ÇIKABILIR?
ITIKAF YAPAN HANGI IHTIYACI IÇIN MESCIDDEN ÇIKABILIR?
804- Âiþe (r.anha)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.) itikafta iken mescide bitiþik olan odasýndan bana baþýný uzatýr ben de saçlarýný tarardým. Sadece tuvalet ihtiyacý için itikaf ettiði yerden çýkar eve girerdi.” (Buhârî, Hayz: 3; Müslim, Hayz: 3)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Pek çok kimse bu hadisi Mâlik, Þihâb, Urve, Amre ve Âiþe’den rivâyet etmiþlerdir. Bazý kimselerde Mâlik, Ýbn Þihâb, Urve, Amre ve Âiþe’den rivâyet etmekte olup sahih olan Urve, Amre, Âiþe rivâyetidir.
805- Leys b. Sa’d (r.a.)’in, Ýbn Þihâb’tan, Urve, Amre ve Âiþe’den rivâyet ettiði hadis-i þerife göre: Ýlim adamlarý; itikafa giren kimsenin sadece insanî ihtiyaçlarý olan küçük ve büyük abdestini gidermek için itikaf yerinden çýkabileceðine topluca karar vermiþlerdir.
ž Diðer konularda yani hasta ziyareti, cumaya katýlmak ve cenazeye katýlmak gibi durumlarda farklý görüþler ortaya koymuþlardýr. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabýndan ve sonrakilerden bir kýsmý itikafa girerken cumaya katýlacaðýný, cenazeye katýlacaðýný ve hasta ziyaret edeceðini þart koþmuþ ise bu þart koþtuðu þeyleri yapabilir.
Sûfyân es Sevrî ve Ýbn’ül Mübarek bu görüþtedir. Bir kýsým ilim adamlarý ise bunlardan hiçbirini yapamaz diyorlar ve itikafa girecek kimsenin bir þehrin Cuma kýlýnan bir mescidinde girmesi gerektiðini söylüyorlar. Ýtikaf yerinden Cumaya gitmesini hoþ karþýlamýyorlar ve Cumayý terk etmesine de cevaz vermiyorlar ve “Ýtikafa sadece Cuma kýlýnan bir camide girmesi gerekir” diyorlar böylece sadece tuvalet ihtiyacý için çýkabileceðini diðerleri için itikaf yerini terk etmesinin itikafýný bozacaðý görüþündedirler. Þâfii ve Mâlik gibi; Ahmed; Âiþe’nin hadisine göre: “Hastayý ziyaret edemez cenazeye de katýlamaz” demektedirler.
Ýshâk ise: Ýtikafa girmeden önce þart koþmuþ ise; “Cenazeye de katýlabilir hastayý da ziyaret edebilir” demektedirler.